Блог

Защо да пием фреш веднага?

Защо да пием фреш веднага?

Това съвсем не е така. Един и същ сок помага в определени случаи, но в други може и да навреди.


Лечебната сила на соковете не бива да се преувеличава. Все пак това са на първо място хранителни продукти. Тяхното полезно действие не е така силно изразено, както при лекарствата. Не може да се излекува заболяване със сокова терапия, но може да подсили организма.

 

Бъдете внимателни

При някои заболявания прясноизцедените сокове са противопоказни. При язва, остър гастрит и панкреатит не трябва да се пият кисели сокове: от лимон, портокал, ябълка, касис, горски плодове. В тях има много органични съединения, които повишават киселинността на стомашния сок и могат да предизвикат киселини и болезнен пристъп.


Пълните хора и болните от захарен диабет е желателно да ограничат консумацията на фреш от гроздов сок. Той съдържа прекалено много глюкоза и калории. Не е желателно да се прекалява с такъв сок и при раздразнени черва.
Помнете, че много от прясноизцедените сокове оказват разхлабващо действие. Затова при склонност към разстройство се препоръчва предварително да се разреждат с вода и да се пият на малки глътки.


За да усвоите полезни вещества и витамини от прясноизцеден сок, съвсем не е необходимо да пиете литри от него, както препоръчват някои „лечители”. Такива експерименти с организма могат само да му навредят. Допустимата норма е от няколко супени лъжици до 3 чаши на ден в зависимост от вида на сока.

 

Сокоизстисквачка или ренде

Съществува мнение, че фреш не трябва да се приготвя с електрически сокоизстисквачки, тъй като при контакт с метала се разграждат витамините. Отчасти това наистина е така. Но в последно време при сокоизстисквачките се използват метали, които минимално взаимодействат с компонентите на сока. Даже да приготвяте сок по бабиния метод (с ренде и марля), загубата на витамини е също така неизбежна, тъй като и в този случай сокът е изложен на контакт с въздуха достатъчно дълго.

 

За най-добро усвояване

Прясноизцедените плодови и зеленчукови сокове чудесно се допълват едни други. Плодовите са по-богати на захари и витамини, а зеленчуковите – на минерални соли.


Най-добре е да се употребяват 30-40 мин преди ядене или в почивките между отделните хранения. Особено стриктно трябва да се спазва тази препоръка за фреш от сладки плодове. Ако сладкият сок се изпие след ядене, може да засили ферментацията в червата и да провокира подуване на стомаха.


Фрешовете трябва да се пият веднага. Даже кратко съхранение в хладилника понижава лечебните свойства на сока, макар и вкусът да не се променя.

 

Сок от моркови

Прясноизцеденият сок от моркови е царят на зеленчуковите сокове. В него има много бета-каротин, витамини от група В, калий, калций, кобалт и други минерални вещества. Всичко това прави сока от моркови особено полезен за деца и хора със слаб имунитет и с проблемна кожа.


Бета-каротинът е много полезен за зрението. Но за неговото усвояване задължително трябва да се изяде и някаква по-мазна храна – най-добре салата, подправена с растително масло.


Не бива да се злоупотребява с фреш от моркови. Излишъкът на бета-каротин претоварва черния дроб, а кожата може да придобие жълтеникав оттенък. На ден се препоръчва да се пие не повече от 1/2 л сок от моркови. А за витаминна профилактика е достатъчна и 1/2 чаша. При киселини пийте по 250 мл пресен сок. За подобряване на паметта смесете 1/2 чаша сок от моркови и 1/2 чаша прясно мляко. Също така пречиства черния дроб от застоялата жлъчна течност и коагулираните токсични отпадъци, които са се трупали с години в резултат от яденето на химически отровени храни и неправилни хранителни комбинации.


Фрешът от моркови е противопоказен при остра язва и разстройство.

 

Сок от цвекло

В сока от цвекло се съдържат много захар, витамин С, Р, В1, В2, РР. Богат е на калий, желязо и манган. Полезните вещества в този сок стимулират кръвообразуването. Високото съдържание на магнезий помага за нормализиране дейността на нервната система при стрес, преумора, безсъние. Също така подобрява перисталтиката на стомашно-чревния тракт, затова се явява нелошо средство за профилактика при запек. Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза. Подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.


Но във фреша от цвекло има и вредни съединения, които обаче се разрушават при контакт с въздуха. Затова преди употреба сокът трябва да престои в хладилника в открит съд поне 2-3 часа.


Сокът от цвекло е мощно прочистващо средство за черния дроб и дебелото черво. Освен това той подхранва червените кръвни телца, засилва способността им да пренасят кислорода и помага за регулиране на менструалния цикъл при жените. Сокът от цвекло е доста силен, затова наведнъж могат да се приемат само 50–100 мл, смесени със 175–250 мл морковен и/или други сокове, като този от цвекло не бива да надвишава 250 мл на ден. Трябва постепенно да се свиква към концентрирания сок от цвекло, започвайки с по 1 лъжичка на ден. Преди употреба трябва да се разреди с преварена вода или шипкова отвара. Може да се смесва още със сок от зеле, ябълки, сливи или от тиква.


За съжаление този сок е противопоказен за някои хора. Понякога той предизвиква премаляване, световъртеж, гадене, учестено сърцебиене, обща слабост. При бъбречни заболявания и язва на стомаха или киста на дванадесетопръстника сок от цвекло не се препоръчва.

 

Сок от домати

Доматеният сок стимулира дейността на стомашно-чревния тракт, понижава риска от ракови образувания. Много е полезен за бременни и кърмачки. Поради ниската си калоричност може да се консумира смело от хора с наднормено тегло. Освен това разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдяване. В прясноизцедения сок се съхраняват силноактивни фитонциди, потискащи процесите на ферментация и гниене в червата.


Доматеният сок трябва да се пие 20-30 мин преди ядене, тъй като повишава храносмилателната дейност на стомаха и червата. Добавянето на сол намалява лечебните му свойства. Вместо сол може да се прибавят счукан чесън и пресни зелени подправки: копър, магданоз. Противопоказен е при остър гастрит, язва, панкреатит и холецистит.

 

Сок от зеле

Зелевият сок съдържа лесноусвоими въглехидрати, витамин С, РР, фолиева киселина и аминокиселини. В него има калиеви соли, натриеви, калциеви, магнезиеви, железни. В зелевия сок е открит особен противоязвен витамин U. По тази причина се използва топъл като средство за профилактика на остра язва на стомаха и при киста на дванадесетопръстника. При стоматит и възпаление на венците се препоръчва жабурене с топъл прясноизцеден сок.
Освен това зелевият сок спира превръщането на въглехидратите в мазнини, затова е полезен при затлъстяване. Може да се пие до 30 мин преди ядене и между отделните хранения по няколко пъти на ден. Независимо че зелевият сок оказва заздравяващо действие на лигавицата на стомаха, при кризисно обостряне на гастрит или язва не е желателно да се приема. Съответно при затихване на симптомите и оздравяване е изключително полезен.

 

Сок от тиква

Фреш от тиква съдържа захароза, полезни пектини, калий, калций, магнезий, желязо, мед, кобалтов. В него има витамин С, В1, В2, В6, Е, бета-каротин. Тиквеният сок подобрява работата на стомашно-чревния тракт, спомага за жлъчкоотделянето. Отдавна се препоръчва на хора със сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци. Добре действа при засягане на ставите от обменни причини, при всякакви алергични и кожни реакции.


Особено полезен е тиквеният сок при заболявания на бъбреците и черния дроб. Прилага се по половин чаша един път дневно. При безсъние се препоръчва да се пие нощем по 50 мл сок от тиква с мед, при камъни в бъбреците и в пикочния мехур – 1/4 или 1/2 чаша три пъти дневно. Продължителност на лечебния курс – 10 дни. Практически няма противопоказания за приема на тиквен сок, само при индивидуална непоносимост. За лечение на гастрит и повишена стомашна киселинност може да се пие по една кафена чаша прясно приготвен сок три пъти дневно преди ядене.

 

Сок от ябълки

В него има много витамин С и Р, соли на калия, калция, желязото, медта, мангана, кобалта, цинка, никела. Прилагат го при атеросклероза, чернодробни заболявания, на пикочния мехур, на бъбреците… Пектинът от сока заедно с месната част нормализира чревната дейност. Високото съдържание на захари и органични киселини помага за бързото възстановяване след физически натоварвания. Ябълковият сок може да се пие без ограничение в сравнително големи количества – до 1 л на денонощие. Чаена лъжичка ябълков сок, разбъркана с една чаена лъжичка мед, се взема сутрин, обед и вечер, за да елиминира бактериите, предизвикващи жлъчната инфекция. Прясноизцеденият сок от ябълки е противопоказен при обостряне на гастрит, язва и панкреатит.

 

Сок от грозде

В гроздовия сок се съдържа значително количество захар и калий. Препоръчва се при нервно изтощение и отпадналост. Тъмните сортове грозде имат вещества, понижаващи риска от сърдечни заболявания. Редовният прием понижава нивото на холестерола и кръвното налягане. В гроздето се съдържат много органични киселини – ябълчена, винена, лимонена, фосфорна и др. Те стимулират всички етапи на обмяната, затова гроздето и неговият сок се препоръчват при безапетитие, при стомашно-чревни възпаления (предимно сокът), при чернодробни и жлъчни възпаления, при запек.
Гроздето е богато на витамини – С, В, РР, провитамин А, затова укрепва нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите, подобрява зрението.


Наличието на много калий подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности, затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур. Магнезият, калцият, фосфорът и желязото помагат за лечение на рахит, за изграждане на младите кости и зъби, предпазват от анемия.


Багрилоподобните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.


Гроздовият сок притежава също така бактерициден, диуретичен, слабителен, потоотделящ, отхрачващ ефект. С лечебна цел натурален гроздов сок трябва да се пие по 1/2 чаша три пъти на ден в течение на 3 седмици. Преди приема следва да се разреди с вода в пропорция 1:1. Има много добро действие при подагра, пясък в жлъчния мехур, мигрена и артритни заболявания.


Не се препоръчва гроздов сок при гастрит с повишена киселинност, язва на стомаха, киста на дванадесетопръстника, захарен диабет, затлъстяване, хронични възпалителни процеси в белите дробове. Не е желателно да се употребява гроздов сок и при склонност към метеоризъм.

 

Сокове от цитрусови плодове

Прясноизцедените цитрусови сокове са богати на витамин С, Р, калий, фолиева киселина. Повишават жизнения тонус, премахват умората и укрепват кръвоносните съдове. Тези сокове са полезни при атеросклероза, хипертония, за профилактика на рак.


Но все пак, ако имате язва на стомаха или киста на дванадесетопръстника, хроничен гастрит или панкреатит, по-добре да не пиете цитрусови сокове. Освен това помнете, че сокът от грейпфрут може да си взаимодейства с някои лекарства. Затова той е противопоказен при приема на множество препарати.

 

Сок от нар

Сокът от нар отлично се усвоява, възбужда апетита, регулира стомашната дейност и повишава хемоглобина. Той оказва пикочогонно, жлъчкогонно, противовъзпалително, антисептично действие. Обикновено го препоръчват да се пие в съчетание със сокове от моркови и цвекло. Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабет. Помага още срещу висока температура, ангина, кашлица. Може да се включи в комплекса от лечебни средства при пневмония, анемии, дерматити.


Съветът е да се пие, разреден с вода. Съдържа много киселини, които раздразват лигавицата на стомаха и разрушават емайла на зъбите. Прясноизцеденият сок от нар е противопоказен при гастрити с висока киселинност, язва и панкреатит.

 

Свързани статии:

Ползата от доматения сок за здравето е огромна

Сок от зеле – лек за 100 болести! Рецепта

Сок от морков, ябълка и червено цвекло: чудотворната напитка на китайски билкари

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
12 трика за борба с мързела

12 трика за борба с мързела

Следваща статия
Методът „4-7-8“ успокоява централната нервна система (заспива се за минута)

Методът „4-7-8“ успокоява централната нервна система (заспива се за минута)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар