Блог

Пролет в бутилка – напитка от цвят на джанка и цитруси гони вирусите и депресията + рецепти (с и без алкохол)

Всяка пролет първите дръвчета, които разцъфват и прогонват мрачните дни на зимата, са джанките. Белите им цветове изпъкват на сиво-кафявия пейзаж и карат и най-вглъбените в мислите си минувачи да ги загледат и да се усмихнат едва забележимо. В Япония наричат цветовете от джанка „приятел на зимата“ и смятат, че са символ на способността на човек да преодолее сивите и понякога тежки дни на зимата. Според китайска поговорка пък богатият аромат на тези цветове идва от горчивината и студа на зимата.

 

Освен за естетическа наслада цветовете от джанка могат да се използват в различни храни и напитки – алкохолни и безалкохолни (рецепта по-долу), и също така действат благоприятно на организма. В тях се съдържат натурални вещества, които са мощен природен антидепресант. Сладостта и ароматът на напитките от цвят на джанка ще ви помогнат да се справите с неконтролируеми емоции и ще прогонят мрачните мисли и депресията, останали от отминалата зима.

 

Вижте тук напитка от цвят на джанка и цитруси

 

Ако пиете редовно сироп от цвят на джанка, ще намирате своето душевно спокойствие и мир по-лесно. В допълнение напитката успокоява буйните деца. Цветовете от джанка помагат още при проблеми с червата, спазми, крампи и нервни кризи. Можете да ги използвате по най-различни начини: като декорация на печива, в зелена салата, което ще й придаде страхотен вид и екзотичен вкус, или да си направите сироп или ликьор от тях. За целта трябва да използвате пресни цветове, които след набиране можете да сложите в купа и да покриете с влажна кърпа. По този начин цветовете ще се запазят свежи в хладилника за един или два дни.

 

Цветовете на джанка се комбинират изключително добре с цитруси. Цитрусите са широко известни със съдържанието си на голямо количество витамин С, който е витамин номер едно за превенция от вируси, включително и коронавирус, популярен още като Ковид-19. Открити са и още немалко ползи от цитрусите:

 

- укрепват здравето на мозъка - антиоксидантите и флавоноидите в сочните плодове подкрепят функциите на мозъка и подобряват проводимостта на нервните пътища;

- намаляват риска от камъни в бъбреците - голямата концентрация на минерали в цитрусите, както и тяхната сочност и наситеност с фибри действа диуретично;

- помагат за отслабване - наличието на завидно количество фибри в цитрусовите плодове помага за редуцирането на мазнините в тялото, особено в коремната област;

- спомагат за усвояването на желязото - много жени имат проблем с абсорбцията на този така важен минерал. Високите нива на витамин С в цитрусовите плодове помага на тялото да усвои по-добре желязото, прието чрез храната.

 

Важно! Чувствително добър резултат цитрусите дават в комбинация с яйца или кисело мляко.

 

Поръчай напитка от цвят на джанки и цитруси

 

Ако има как сами да наберете цветове на джанка, тук ще ви предложим рецепта, за да приготвите собствена  божествена напитка – с или без алкохол, по ваше желание.

 

Рецепта

 

Необходими продукти

2 ч.ч. цвят от джанка (без да се натъпкват)

1 ч.ч. кафява захар

1 ч.ч. филтрирана или изворна вода

 
Начин на приготвяне:

 

Сложете водата и захарта в тиган с дебело дъно и загрейте на среден огън, докато захарта се разтопи. Увеличете температурата и изчакайте сместа да заври. Намалете отново огъня и оставете 3 минути да поври леко. Сложете настрани, докато захарният сироп се охлади малко – докъм 60-70 градуса или с температурата на горещ чай.

 


Залейте цветовете от джанка със сиропа и покрийте съда с кърпа. В случай че използвате розови цветове, проверете сиропа след час. Причината е, че при розовите цветове сиропът може да стане леко горчив, ако ги оставите да се киснат твърде дълго. Ако използвате бели цветове, можете да оставите да се киснат до 12 часа. Най-добре е вие самите да опитвате напитката от време на време и да прецените кога според вас е готова и вкусът ви харесва.

 

Накрая прецедете през тензух. Сиропът може да е леко мътен. Ако желаете да го избистрите, го загрейте леко отново и го прецедете през филтър за кафе. Разредете го с вода при нужда и се насладете на вкуса на пролетта.

 

При положение че предпочитате да борите вирусите с по-тежка артилерия, можете да добавите водка на вкус. Сиропът издържа до 2 седмици в хладилника.

 

Бонус: За да направите ликьор от цветовете на джанка, напълнете голям буркан с цветове и ги залейте с водка. Затворете добре буркана и го оставете на тъмно и хладно място за няколко дни. Прецедете през тензух и след това смесете с равни части захарен сироп или сироп от цвят на джанка.

 

Ако се налага да стоите вкъщи и няма как да наберете цветове от джанка, можете да поръчате вече готова божествена напитка от цвят на джанка и цитруси тук.

 

Свързани статии:

Мед с ферментирал чесън – натурално средство за борба с коронавирус, настинка и грип

Хинин и хининови напитки – с какво са полезни и как се борят с вирусите

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Хинин и хининови напитки – с какво са полезни и как се борят с вирусите

Следваща статия

Българско зелено сирене – храна за благородници

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар