Блог

Как да пречистим дебелото черво по естествен начин

Ако имате запек, инфекции на пикочния мехур и бъбреците, гъбични инфекции, страдате от лош дъх или се борите с миризмата на тялото, получавате коремни спазми – вероятно дебелото черво се нуждае от прочистване.

 

Сбогом на лошия дъх


Храни, които причиняват миризма при потене

 

Някои казват, че болестите започват в дебелото черво. В действителност, дебелото черво се нарежда на трето място по заболяване от рак. То е нашата система за управление на отпадъците. В него токсините могат да поемат два пътя. Чистото и здраво дебело черво ефективно елиминира токсините. Ако е затлачено, то позволява на токсините да се върнат обратно в черния дроб и кръвта.

 

В дебелото черво водата се изстисква от остатъци от храна, оставяйки след себе си смес от несмилаеми влакна, бактерии, жлъчни киселини и клетки от чревната стена. Ако времето за преминаване на тази материя през червата е твърде бавно, бактерии и гъбички започват да се размножават и токсини се абсорбират отново. Здравото дебело черво премахва отпадъци в рамките на 6 до 18 часа след всяко хранене.


Какво е нужно да знаем за ходенето по голямата нужда?


Как да открием дали страдаме от вътрешна гъбична инфекция

 

Подходящото хранене може да изчисти дебелото черво от остатъци. Консенсус днес е, че диета на растителна основа е най-добра за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и други заболявания на 21-ти век. Този вид диета има доказани ползи за дебелото черво.

 

Фибри. Растителните диети със зеленчуци, плодове, зърна, семена и ядки са с високо съдържание на фибри, което е от съществено значение за почистване на остатъците от дебелото черво. Фибрите стимулират перисталтиката и така се намалява времето за преминаване на храната през червата. Имаме нужда от разтворими и неразтворими фибри за прочистване на дебелото черво всеки ден. Неразтворимите фибри почистват, а разтворимите фибри (разтварят се във вода) увеличават полезните бактерии и се свързват с холестерола.

 

Лененото семе и овесът са храни, който съдържат значително количество от двата вида фибри. (Една супена лъжица смляно ленено семе съдържа 4-6 грама фибри). Други храни с високо съдържание на разтворими фибри са фасул, грах, ориз, ечемик, цитрусови плодове, ягоди и ябълки. Храни с високо съдържание на неразтворими фибри са пшеница, ръж, кафяв ориз, ечемик, зеле, цвекло, моркови, брюкселско зеле, ряпа, карфиол и ябълка (с кожата).



Роднините на зелето пазят от опасни болести

 

Препоръчително е да се приемат между 20 до 35 грама фибри на ден, но съвременната диета осигурява само около 10 г. (Високи количества фибри, обаче, трябва да се избягват по време на възпалителни заболявания на червата.)

 

Кълновете – "живата" храна, която лекува и ни прави по-млади

 

Зелени храни. Високото съдържание на хлорофил в храни като люцерна, покълнал ечемик, спирулина и синьо-зелени водорасли ги прави идеални за прочистване на дебелото черво. В допълнение към почистване, хлорофилът успокоява и лекува увредените тъкани в храносмилателния тракт. Той помага на организма да получи повече кислород и извлича токсините. Наричат хлорофила "вътрешния дезодорант."

 

Ферментирали храни. Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и ниско съдържание на фибри намалява броя на полезните бактерии в червата и така се нарушава баланса на чревната екосистема на организма. Кисело мляко, кефир и други ферментирали храни като кисело зеле може подсилят броя на приятелските бактерии (пробиотици).

 

Киселото зеле – здравословен хит


Как да си отглеждаме пробиотици в тялото

 

Вода. Водата е универсален разтворител и недостатъчно й количество предизвиква запек и токсичност в червата и бъбреците. Физическата активност, треска, горещи или сух климат и потреблението на месо и солени храни увеличават нуждата от вода. Най-доброто време да се пие чаша вода е между храненията или поне 20 минути преди хранене като коли.

 

Съществуват редица билкови препарати, които прочистват дебелото черво. Сред най-известните са семената от Псилиум (индийски живовляк). Псилиумът съдържа почти равни количества разтворими и неразтворими фибри (няма друго растение с такива пропорции). Образува почти мигновено гел, който успява да проникне и почисти хранителния тракт. При абсорбирането на водата, гелът увеличава обема си десетократно или повече. Поради този факт, когато попаднe в стомаха, той създава чувство за ситост. Гелът абсорбира водата, почиства стените на дебелото черво, създава леки контракции и при преминаването си през червата, повлича със себе си и натрупаните токсини.

 

Поддържането на дебелото черво чисто от своя страна запазва тъканите чисти и позволява на клетките да се възстановят.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
healthyweightlossinformation.com
Предишна статия
Псамотерапията – лечебни пясъчни вани от Древен Египет

Псамотерапията – лечебни пясъчни вани от Древен Египет

Следваща статия
Какво лекуват растенията или аптека в саксия

Какво лекуват растенията или аптека в саксия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар