Блог

5 ползи за здравето от чудотворната мътеница – подценената и забравена българска напитка

Неотдавна списание Нейчър Комюникейшънс публикува откритие, че бактериите се развиват по начин много подобен на този, по който хората заселват градовете си. Те, подобно на човека, живеят в сложни структури - колонии, наричани биофилми. Учените твърдят, че 99,9% от прокариотите живеят заедно с милиони свои съседи в тези колонии.

 

Когато бактериите се струпат на едно място се случва нещо интересно - те започват да взаимодействат едни с други, нараствайки и организирайки се в плътно населени микроколонии, които след това се разрастват и сливат, за да образуват биофилм – така както при хората селата в един момент се превръщат в градове.

 

Когато са в стомаха и червата тези „градове“ – или колонии от бактерии, могат да работят в полза на човека или да му вредят. Руският учен Иля Мечников открива това още през далечната 1901 г. След като здравето му се влошава той започва да прави редица изследвания и накрая достига до извода, че здравето се влияе силно от микробите, намиращи се в дебелото черво. Според Мечников остаряването е вид болестно състояние и ако вредната чревна флора бъде трансформирана в полезна то може да бъде значително забавено. Като много основен метод за справяне с лошите бактерии Мечников препоръчва консумацията на кисело-млечни продукти.

 

На наш български учен – Стамен Григоров дължим пък откриването на мощната българска бактерия, която неслучайно е наречена lactobacillus bulgaricus. Тя се нарича така, тъй като се намира във въздуха единствено в нашата страна. Именно тя придава добре познатия лек кисел вкус на нашето кисело мляко и позабравената мътеница.

 

Еднакви ли са всички кисело-млечни продукти обаче и кой е най-добрият сред тях? Всеки един разбира се има своите ползи за здравето и отговорът на този въпрос не е еднозначен, тъй като много зависи какво са пасли животните, каква е водата в региона, където живеят те и каква закваска се използва. Един от най-сигурните методи за определяне на качествата на дадения продукт е измерването на окислително-редукционния потенциал – т.е. каква е способността на дадено вещество да окислява т.е. да отнема електрони или да редуцира т.е. да дарява електрони. Това е от основно значение, тъй като колкото по-висок е този потенциал, толкова повече от вредните за организма свободни радикали отнема дадения продукт.

 

Сред първенците по високи нива на окислително-редукционния потенциал е мътеницата – една леко забравена традиционна българска напитка, известна още като диво заквасено кисело мляко. Какви са ползите от нея?

 

Поръчайте мътеница за столетници тук:

 

  1. Мътеницата се помага за лекуване на чревни разстройства, както и чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания.
  2. Мътеницата е идеална за ядене на гладно – тя спира изцяло чувството на глад. Дългосрочната консумация на мътеница помага за намаляване на холестерола в кръвта.
  3. Съдържа големи количества витамини от вида B и осигурява необходимото хранене на нервните влакна. Поради тази причина, ако пиете мътеница, ще заспивате по-лесно.
  4. Мътеницата е изключително полезна за нервната система и увеличава устойчивостта на организма към вируси и бактерии
  5. Мътеницата е полезна за черния дроб, тъй като подпомага възстановяването му след дългосрочно излагане на алкохол или системно преяждане.

 

Една от най-полезните мътеници се добива в Трънския край. Научно изследване проведено през 30-те години показва, че това е едно от местата с най-много столетници. Къде обаче можем да намерим мътеница? За съжаление тя не се предлага в повечето магазини. Можете да я направите сами или пък да я поръчате онлайн.

 

Шеф Петров, известен с любовта си към полезните български суперхрани прави мътеница с вода именно от района на Трън. Можете да поръчате храната за столетници от него на този линк

 

Свързани статии:

Българско зелено сирене – храна за благородници

Хинин и хининови напитки – с какво са полезни и как се борят с вирусите

Мед с ферментирал чесън – натурално средство за борба с коронавирус, настинка и грип

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Българско зелено сирене – храна за благородници

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар