Блог

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Куркумата е тревисто растение което достига височина до 1 м, със силно разклонено коренище, наподобяващо по вида си джинджифил. Коренът на растението се използва в медицината и кулинарията. Жълтият цвят на стрития на прах корен се дължи на 2-5% съдържание на пигмента куркумин. Именно на тази съставка се дължат и множеството благоприятни за здравето ефекти на куркумата.

 

Наближава пролетта (въпреки че навън тепърва заваля сняг) и с нея идва желанието да се отървем от някой и друг килограм. Добрата новина е, че за целта може да ни помогне именно куркумата. Учени от университета в Бостън провели изследване с опитни мишки, което доказало, че куркумата намалява теглото и то като премахва именно натрупаните мастни тъкани, при това без каквато и да е промяна в диетата! Причината е, че активната съставка в куркумата – куркумин, намалява нивата на инсулинова резистентност – една от основните причини да трупаме мазнини в клетките си. Точно поради това според ендокринолога Дрю Торториело ежедневният прием на куркума намалява изключително много риска от диабет.

 

Подправката, която идва от Югоизточна Азия, има и други забележителни ефекти, които влияят добре на човешкия организъм. Редовният й прием намалява риска от сърдечни удари като смъква нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.

 

Куркумата също така може да се използва като противовъзпалително лекарство без странични ефекти. Според проведено проучване подправката намалява болката и неподвижността в ставите при артрит. Съдържанието на липополизахариди в куркумата я превръщат в чудесно средство за подпомагане на имунната система. В допълнение куркумата може да ни направи по-умни и да ни спаси от Алцхаймер. Причината е, че тя премахва натрупването на плака в мозъка и подобрява притока на кислород.

 

Куркумата може да се приема под формата на хранителна добавка или просто като добавяте между 1-3 г. на прах когато готвите.

 

Въпреки, или може би точно заради наситения си цвят, куркумата може да избели зъбите ви. За целта смесете подправката с щипка сол и няколко капки лимонов сок като консистенцията трябва да е като каша. После сложете от сместа на четката си за зъби и започнете да ги търкате. Ще забележите резултат още от първия път. Най-лесният и бърз начин за употреба е да намокрите четката си за зъби, да я потопите в подправката и след това започнете да търкате зъбите си, както когато миете зъбите с паста за зъби. Препоръчително е да ползвате куркума по този начин само вечер, тъй като оцветява езика в жълто. За най-добър ефект е добре да използвате куркума за миенето на зъби три пъти седмично.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.dokarbalap.com
Предишна статия
Държавата започва да строи детска болница

Държавата започва да строи детска болница

Следваща статия
Безплатни консултации и изследвания за ХИВ в НДК

Безплатни консултации и изследвания за ХИВ в НДК

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар