Блог

Държавата започва да строи детска болница

Държавата започва да строи детска болница

Страната ни е на път най-после да се сдобие с голяма и модерна детска многопрофилна болница. Здравното министерство е готово да внесе в Министерския съвет предложение за изграждането й. Това ще стане още през следващия месец, съобщава „Преса".

 

Министър Таня Андреева вече е провела няколко срещи и разговори с българската педиатрична асоциация и националния консултант по педиатрия проф. Владимир Пилософ. Пред „Преса" той обясни, че идеята е детската болница да се построи на територията на Медицинския университет в София.

 

„Има подходящ терен, така че в никакъв случай не трябва да е на мястото на старото скеле в Александровска болница, което някога трябваше да е детска болница", обясни педиатърът проф. Пилософ. По думите му запустелият строеж, започнат през далечната 1978 г., чиято първа копка е дело на Тодор Живков, не отговаря на съвременните европейски медицински изисквания.

 

„Няма европейска столица, която да не разполага с лечебно заведение за малчугани, където работят доктори от всички специалности и има най-модерната апаратура. За да се сдобие и София с детска болница, ще са необходими между 50 и 100 млн. лв.", посочи проф. Пилософ. Той добави, че идейният проект ще е дело на екип от чужденци, чиито имена засега се пазят в тайна. Те ще проектират безплатно.

 

От здравното министерство заявяват за „Преса", че има вероятност страната ни да получи европейски средства за изграждането на болницата.

 

Водят се и преговори с чуждестранни инвеститори. Целта е клиниката да е супермодерна, да разполага с отделения по всички специалности. Освен това ще има рехабилитационен център за недоносени бебета, както и клиника за новородени с различни проблеми в развитието. /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.cross.bg
Предишна статия
Глаукомата - тихият крадец на зрението

Глаукомата - тихият крадец на зрението

Следваща статия
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар