Блог

Избелете зъбите си по естествен начин, без химикали

Избелете зъбите си по естествен начин, без химикали

Всеки обича да има голяма усмивка, която е подчертана от ярки, бели зъби. Но  все пак, не всеки иска да използва разяждащи химикали, за да създаде тази перлена усмивка. За щастие, има много безопасни и естествени алтернативи на грубите избелващи вещества, които обикновено се използват, за да се осветят усмивките.

 

Съществуват много причини да искате да избегнете обичайните пасти за зъби и продукти за избелване на зъбите. В допълнение към разяждащите химикали, често използвани за насърчаване избелването на зъбите, повечето конвенционални пасти за зъби съдържат флуорид. За флуоридът е известно, че е невротоксичен, и не е наистина толкова добър за зъбите. В действителност, твърде много флуорид може да увреди зъбите и да ги накара да станат чупливи.  Също така, зъбната флуороза е все по-често срещан проблем в Съединените щати. Collective Evolution докладва през 2013 г., че над 1 на 3 деца са били диагностицирани със състоянието.

 

Бензен, триклозан, стронций и калай са някои от другите неприятни съставки, често срещани в конвенционалните продукти пасти за зъби. Много малко съставки в пастите за зъби в типичен магазин за хранителни стоки ще бъдат нещо близко до естественото, така че е лесно да се види защо естествена паста за зъби, изработена от съставки, за които знаете, че са здравословни и безопасни, би била за предпочитане.

 

Може да не се сетите за куркума като съставка, която обикновено бихте искали да имате в близост до зъбите си; тя е известна със своя богат жълто-оранжев пигмент, който се прикрепя за почти всичко, до което се докосне. Но ще бъдете изненадани колко полезна може да бъде в стремежа ви за чисти и здрави зъби. Всъщност, когато куркумата се комбинира с кокосово масло и сода за хляб, се получава страхотна прочистваща паста за избелване на зъби и помага за предотвратяване на кухини.

 

Рецептата за тази изцяло натурална паста за зъби призовава за 4 супени лъжици куркума на пудра, 2 супени лъжици сода бикарбонат и 2 до 3 супени лъжици кокосово масло. След като всички съставки се смесят заедно в гладка, гъста паста, вие сте готови да започнете да четкате зъбите си. Просто използвайте достатъчно да покриете вашата четка за зъби! Измийте си зъбите и изплакнете както обикновено. Остатъчната паста може да бъде запазена в затворен стъклен контейнер и да се използва в продължение на няколко дни.

 

Сода бикарбонат за почистване на зъбите често се гледа неодобрително и се мисли като „твърде абразивна“. Все пак, изследванията от Collective Evolution разкриват, че содата всъщност е далеч по-малко абразивна от обикновените пасти за зъби. Относителната дентин абразивност (RDA) на содата за хляб е само 7, а популярната паста за зъби марка Colgate съобщава, че пастата за зъби Colgate Total има RDA 70, според графиката споделена от Collective Evolution. Това означава, че пастата Colgate е 10 пъти по-абразивна от содата! Ако можете да използвате тази паста за вашите зъби, содата за хляб не може да бъде толкова лоша.

 

Тази паста също така съдържа кокосово масло, което се е използвало в аюрведическата медицина като древен метод на прочистване в продължение на десетилетия. Изтеглянето с олио е проста практика с невероятни резултати, и кокосовото масло е едно от най-популярните решения за тази практика. За да жабурите с олио, просто трябва да вземете супена лъжица с високо качество, нерафинирано кокосово олио и да го движите из устата си. Това може да се прави за някъде между пет и 20 минути. Маслото помага за премахване на бактерии и токсини, криещи се в устата ви. Предполага се, че тази практика може също да помогне да се отпуснат синусите и да спре конгестията. Казва се още, че изтеглянето с олио помага за насърчаване на реминерализацията и укрепва зъбния емайл, както и помага за подобряване  здравето на венците.

 

Кокосовото масло е популярен избор за изтегляне с олио поради неговите антимикробни и антибактериални свойства, и то носи всички тези ползи и за домашно приготвените пасти за зъби. Когато се комбинира с антиоксидантната сила на куркумата и пречистващата сила на содата, тя просто не може да се победи.

 

Свързани статии:

Най-добрите средства за избелване на зъби

Природни методи за избелване на зъбите

Храни, които избелват усмивката по естествен начин

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
СБАЛ „Свети Лазар“, организира благотворителна инициатива под надслов „Мъжете НЕ знаят защо“

СБАЛ „Свети Лазар“, организира благотворителна инициатива под надслов „Мъжете НЕ знаят защо“

Следваща статия
Сокът от цвекло детоксикира черния дроб, дебелото черво, подобрява кръвообращението и помага на мозъка! Как да го подготвите?

Сокът от цвекло детоксикира черния дроб, дебелото черво, подобрява кръвообращението и помага на мозъка! Как да го подготвите?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар