Франция е известна със своите сини сирена. Някои ги ненавиждат, много ги обожават и могат с часове да се възхищават на характера и дълбочината на вкуса им. Може би малцина знаят, че повечето плесени, които са сърцето и душата на тези сирена, са специфично разработени и модифицирани, за да могат да просъществуват и да придадат характерния си вкус и аромат. Във Франция например има около 250 вида такива плесени, които са специфично разработени по изкуствен път. Интересното е, че в целия свят има само три сирена с естествена плесен. Може би именно на това се дължи известността и високата цена на „Рокфор“ от Франция и „Горгонзола“ от Италия. Къде обаче се намира третото сирене с т. нар. „благородна плесен“?
Мястото е село Черни Вит, България. Освен че плесента на сиренето тук е естествена, цветът й не е син, а зелен, което го прави наистина уникално. Открива го преди години един италиански кулинарен изследовател. След като го опитва, той е запленен от вкуса и прави всичко възможно, за да запази производството му.
Ето как се приготвя: сиренето се слага в саламура и зрее от 40 до 60 дни. След това се оставя отворено, на въздух в дървени качета. Температурата трябва да е постоянна около 10-12° С и средно за 20-25 дни то се покрива с изумителна и ароматна зеленикава плесен – това се случва обаче, само ако сиренето е добре узряло.
Допреди няколко години е имало реална опасност зеленото сирене и рецептата за приготвянето му да се загуби завинаги. Това се е случило с още много други рецепти за храни, които са отдавна са забравени. Зеленото сирене е щяло да спре да бъде произвеждано по време на социализма, когато в селото заменят дървените качета за съхранение с пластмасови съдове. Някои хора обаче продължили да използват дървените и така зеленото сирене се прави и днес. Преди сиренето да стане популярно заради италианеца, много хора го мислели за развалено и го изхвърляли. На други обаче се харесвало и те продължавали да го ядат дори с плесента. На местните е известно, че степента на „позеленване“ зависи от годината, от млякото и от времето на отлежаване. Понякога общото време от слагането на млякото до отлежаването и готовия продукт може да отнеме и една година.
Зеленото сирене има интригуващ аромат на трева, гниещи листа и земя. След като го приготвим, той изчезва. Вкусът му е многопластов и в различните стадии на зреене е разнороден. Вероятно едно от най-добрите му качества е, че няма натрапчив вкус. Много добре се съчетава с вина.
Как и къде можете да опитате зеленото сирене от Черни Вит?
Можете да го направите на различните изложения на Slow Food, организацията, към която принадлежи италианецът кулинарен ентусиаст, направил сиренето известно в е Европа. Там се организират различни дегустации. Зеленото сирене е много ценено в Европа отчасти и благодарение на факта, че го представят няколко пъти на изложение в италианското градче Бра и на други международни събития. То съперничи на уникални занаятчийски традиционни сирена от Стария и Новия свят и печели възторжени оценки. В село Черни Вит има и къщи за гости, където след края на септември и преди края на май също може би ще можете да го опитате.
В случай че не планирате да ходите на изложение в Италия или на екскурзия в Черни Вит, можете да пробвате зеленото сирене на Шеф Петров, което той създава по тайна, уникална рецепта и чийто вкус е същият като на сиренето от Черни Вит. Плесента му е естествена и вирее на северните склонове на Витоша. Вкусът и ароматът са богати и многопластови и сега можете да го поръчате онлайн тук.
Ето и какво съветва самият шеф Петров:
„Ако попаднете на по-отлежало и силно ароматно зелено сирене, не го обработвайте топлинно - миризмата става прекалено тежка и се губи горско-смолистия му аромат. Аз лично предпочитам да не го готвя, а само да го добавя във вече готови ястия. Подхождат му плодове като круши, смокини, грозде, ягоди, горски плодове и сладко от дребни червени плодове, авокадо, ядки, черен шоколад. И разбира се - вино, най-добре от българските сортове Рубин, Мавруд или Гъмза. Наздраве!“
Свързани статии:
Хинин и хининови напитки – с какво са полезни и как се борят с вирусите
Мед с ферментирал чесън – натурално средство за борба с коронавирус, настинка и грип
Коментари