Блог

Ползата от доматения сок за здравето е огромна

Ползата от доматения сок за здравето е огромна

Може да ви звучи невероятно, но доматеният сок може да спаси живота ви. В това са убедени американски учени, които са изследвали удивителните качества и ползата от доматения сок за здравето на хората.

 

 

Всичко, разбира се, идва от доматите и техните удивителни качества, които ги превръщат в едно от най-полезните хранителни продукти в света. Те съдържат множество витамини и микроелементи, както и вещества, които се борят с рака, депресията и сърдечно-съдовите заболявания.

 

 

Ползата от доматения сок са огромни. Той със сигурност се грижи за нашето дълголетие и за здравите ни кръвоносни съдове и сърце, тъй като в пресния доматен сок се намират близо 40 антиоксиданти, познати като полифеноли, които предпазват сърцето ни от т.нар. „оксидативен стрес”.

 

 

Ползата от доматения сок е, че той ни предпазва от инфаркт и инсулт и ни прави дълголетници.

 

 

Съдържащият се в доматите ликопен пък е един от най-мощните природни лекарства срещу депресия и подтиснато настроение. Ликопенът е важен антиоксидант, който помага за борбата с раковите клетки, както и срещу много други заболявания.

 

 

Вредните за организма свободни радикали могат да бъдат елиминирани от високите нива на ликопен, а в доматите има такова изобилие от това вещество, че всъщност на него се дължи червеният цвят на плода. За да се проявят всички полезни ефекти на ликопена е необходимо да се консумира поне по една чаша доматен сок дневно. Това ще ви осигури доброто здраве до края на живота ви.

 

 

Проучвания за ползата от доматения сок са правени по целия свят и резултатите винаги са удивителни и показват ясно, че трябва всеки ден да слагаме на трапезата си салата от домати, доматен сок или домашна лютеница.

 

 

Свързани статии:

Доматите намаляват риска от девет вида рак

Доматите пазят от рак и от UV радиация

Соковете от портокал и домати свалят лошия холестерол

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
7 напитки, които перфектно заместват кафето

7 напитки, които перфектно заместват кафето

Следваща статия
Запълват с пяна разширените вени

Запълват с пяна разширените вени

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар