Блог

12 трика за борба с мързела

12 трика за борба с мързела

КАКВО Е МЪРЗЕЛ?

 

Това е желанието да отлагаме, да не правим нищо и лесно да се отказваме при най-малкото усилие.

 

Това е склонност на пасивност и оставяне на нещата такива, каквито са.

 

Понякога можем да си позволим да сме мързеливи – примерно след тежка работа или в много студен или много топъл ден. Но ако това състояние ни преследва често, редно е да се направи нещо.

 

За да сме в хармония със себе си, за да работим ефективно и да живеем живота си пълноценно и активно, редно е да се преборим с мързела.

 

Ето и 12 кратки съвета как това да стане по-лесно.

 

1. РАЗПРЕДЕЛЕТЕ ЕДНА ГОЛЯМА ЗАДАЧА В НЯКОЛКО ПО-МАЛКИ

Често избягваме да се нагърбваме с различни задачи, защото ги намираме за много големи, много трудоемки или отнемат много от времето ни.

 

Но ако разбием една голяма задача на няколко по-малки, тогава нещата се променят. Така всяка една от малките задачи няма да изглежда толкова плашеща. Вместо да имаме една голяма и тежка задача, ще имаме няколко по-малки, които не изискват толкова труд наведнъж, за да бъдат изпълнени.

 

Този подход е приложим не само в задачите, но и в целите и всичко, което ни се налага да направим. По този начин ще стопим голяма част от мързела и по-лесно ще преборим вътрешното чувство за съпротивление, което често ни наляга.

 

2. РЕЛАКСИРАЙТЕ, СПЕТЕ И ТРЕНИРАЙТЕ

В някои случаи мързелът се появява заради умора и липса на енергия. Ако такъв е и вашият случай, трябва да си вземете хубава почивка и да се наспите толкова, колкото ви е нужно. Освен това дайте на тялото си и малко тонус чрез упражнения и свеж въздух.

 

3. МОТИВАЦИЯ

В някои случаи причината за мързела е липсата на мотивация. Можете да подсилите мотивацията си чрез визуализации, мислейки си за важността на дадената задача или чрез даване на официално обещание пред самите вас, че можете да я приключите.

 

4. ИМАЙТЕ ВИЗИЯ ЗА ТОВА КАКЪВ ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ

Често, когато си представим какви искаме да бъдем, какви са целите, които искаме да постигнем и какъв да бъде животът, който искаме да живеем, е всичко от което имаме нужда за да се мотивираме за действие.

 

5. МИСЛЕТЕ ЗА ПОЛЗИТЕ

Мислете за ползите, които ще постигнете за себе си, ако преодолеете мързела и предприемете действие, вместо да мислите за трудностите и препятствията. Фокусирайки се върху трудностите на дадена задача, това води до обезкуражаване и избягване за предприемане на действие, което пък си е чист мързел. Важно е да фокусирате съзнанието си върху ползите от изпълнението на задачата, а не върху трудностите.

 

6. МИСЛЕТЕ ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА

Мислете си какво ще се случи, ако се отдадете на мързела и не изпълните задачата. Помислете какви ще са последствията, ако не действате – това също може да ви мотивира.

 

7. ПРАВЕТЕ НЕЩАТА ЕДНО ПО ЕДНО

Фокусирайте се върху нещата едно по едно. Ако ви се струва, че имате много неща за правене, вероятно ще се чувствате претоварен и ще оставите мързелът да ви завладее, вместо да го преодолеете.

 

8. ПРЕДСТАВЯЙТЕ СИ

Въображението има голямо влияние върху психиката, навиците и действията ви. Представяйте си как преодолявате дадена задача с лекота, енергично и ентусиазирано. Правете това преди да започнете с дадена задача или цел, а също и всеки път когато усетите мързелът или умът ви нашепне да зарежете това, което правите.

 

9. ПОВТАРЯЙТЕ СИ НА УМ

Казвайте си:

„Мога да постигна целите си.“
„Имам енергията и мотивацията да правя каквото трябва да направя.“
„Да правя нещата и да постигам целите си ме прави по-силен.“
„Действието кара нещата да се случват.“

 

10. ПРИЕМАЙТЕ ЗАДАЧИТЕ КАТО УПРАЖНЕНИЕ

Приемете, че всяка задача е упражнение, чиято цел е да ви направи по-силни, по-решителни и по-уверени.

 

11. ОТЛАГАНЕТО

Избягвайте отлагането, което също е вид мързел. Ако има нещо, което трябва да направите, защо не го направите сега и не приключите с него? Защо да го оставяте да виси като обица на ухото ви?

 

12. УЧЕТЕ СЕ ОТ УСПЕЛИТЕ ХОРА

Гледайте успелите хора и как те не позволяват мързелът да ги завладее. Учете се от тях, говорете с тях и се обвързвайте с тях.

 

Преодоляването на навика за мързелуване се постига чрез серия от ежедневни навици, които са най-вече в решението ви да действате, вместо да стоите пасивни. Всеки път, когато надделеете над мързелът, ставате по-силни. Всеки път, когато решите да действате, увеличавате способността си да печелите, постигате цели и подобрявате живота си.

 

Свързани статии:

Три тайни за удовлетвореност в живота

Как да се лекуваме според зодията си

18 психологически трика, които ще накарат хората да ви харесват повече. Номер 11 е просто велико

 

Автор: optimist.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Грипът на сезона ще бъде "Швейцария", повечето хора нямат имунитет срещу него

Грипът на сезона ще бъде "Швейцария", повечето хора нямат имунитет срещу него

Следваща статия
Защо да пием фреш веднага?

Защо да пием фреш веднага?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар