Блог

5 суперхрани, против стареене, които трябва да ядете

5 суперхрани, против стареене, които трябва да ядете

Много хора може да са скептични, че яденето на определени храни може действително да добави години на живота ви – но е вярно! Храните, които са богати на антиоксиданти, са перфектни за това, тъй като те помагат за намаляване на окислително увреждане на тъканите в организма ви, което се случва с възрастта. Това не само помага да се обърне процеса на стареене, но то също може да намали риска от развитие на някои форми на рак и може да подпомогне управлението на някои възпалителни процеси, като артрит. По-долу са пет, богати на антиоксиданти храни, с които да поддържате тялото си младо и здраво.

 

Зехтин

Въпреки че е олио, това е едно от най-здравословните неща, които да включите в диетата си. Зехтинът е богат източник на здравословни мононенаситени мазнини, които могат да съдействат за дълголетие чрез подобряване на сърдечното здраве и намаляване на риска от рак. Той е и добър източник на олеинова киселина, която има мощни антиоксидантни свойства, за да помогне за поправяне на окислителните последиците от застаряването. Много изследователи смятат, че високата консумация за зехтин помага за дълголетието на местните жители на остров Крит.

 

Кисело мляко

Местните хора в Грузия имат някои от най-високите проценти на столетници в света – както и някои от най-високите нива на консумация на кисело мляко, което е основна съставка на хранителния им режим. Тези антистарене ползи на киселото мляко вероятно се дължат на факта, че то е богато на калций, за да помогне да се избегне остеопороза, протеини за подхранване на мускулите и пробиотични бактерии за насърчаване на здравословно храносмилане и силна имунна система.

 

Риба

Местните жители, инуити в Аляска, имат забележително ниска честота на сърдечно-съдови заболявания. Изследователи след проучване на хранителните навици на това племе, заключиха, че това се дължи отчасти на високата им консумация на риба. Риба – особено студеноводна, мазни риби като сьомга – са богат източник на омега-3 мастни киселини, мощни антиоксиданти и противовъзпалителни средства, които стимулират сърдечната и имунната система, и намаляват уврежданията на свободните радикали.

 

Шоколад

Куна, местните жители на островите Сан Блас, край бреговете на Панама, също имат много нисък процент на болести на сърцето. Тайната на това, изглежда, е голямото количество напитка на база какао, която те консумират ежедневно. Какаото е богато на антиоксиданти, наречени флаваноли, които са свързани със здравето на кръвоносните съдове и насърчаване на добра циркулация и силна имунна система.

 

Ядки

При изследване на Seventh Day Adventists се установява, че група която има вегетарианска диета и следователно консумира големи количества растителни протеини като тези, намерени в ядки,  има средно допълнително две и половина години живот. Това е вероятно, защото ядките са богати на здравословни мононенаситени мазнини, които предлагат сърдечни ползи за здравето, както и са с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти.

 

Включването на тези пет храни в диетата ви е лесно, тъй като те могат да се впишат в много кухни. Това си струва, тъй като антиоксидантите в тези суперхрани, могат да помогнат за спасяване от някои от процесите на стареене, повече енергия и по-засилена имунна система, които могат да добавят години към живота ви.

 

Свързани статии:

Здрава простата на 50+

Черниците – плодът против стареене, диабет и лош холестерол

Храните, които причиняват бръчки

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лекари и пациенти искат регистър за редките болести

Лекари и пациенти искат регистър за редките болести

Следваща статия
С билки за колит може да си помогнете

С билки за колит може да си помогнете

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар