Блог

С билки за колит може да си помогнете

С билки за колит може да си помогнете

Възпаление на дебелото черво води до колит и това се получава от бактерии, вируси, и паразити. Колит възниква също и при неправилно хранене. Сред симптомите на тази болест са болки в корема и разстройство, изпражненията са кашави и примесени със слуз, а понякога и с кръв.

 

Има обаче билки за колит, които могат да помогнат и да потушат възпалителните процеси в червата. Преди всичко обаче е добре да се ядат повече алкални храни, които стопират киселинността в организма. Такива се плодовете, зеленчуците, картофите, ядките и поне 70 на сто от храната трябва да бъде плодово-зеленчукова.

 

Една много полезна смес от билки за колит е с 20 грама мента, 18 грама лайка, 13 грама жълт кантарион, 19 грама маточина, 1 грам камшик и 20 грама водно пипериче. Тази смес се пуска в 700 милилитра кипяща вода и се вари 10 минути, кисне се един ден и се приема по 80 грама 6 пъти дневно, 15 минути преди хранене.

 

Друга много ефикасна смес от билки за колит е с петопръстник и подъбиче, които се смилат на прах. Половин чаена лъжица от сместа се сипва в 200 милилитра вода и се вари 5 минути, след което се запарва около час. Прецежда се и се приема по 1 супена лъжица един час преди ядене.

 

Една от много полезните билки за колит е семето от копър. В 300 милилитра прясно мляко се вари една щипка от билката за 15 минути. Изпива се наведнъж, а млякото трябва да е топло, но не горещо.

 

Друга много ефикасна смес от билки за колит е смес от по 100 грама дилянка, мента, лайка, хмел, маточина и босилек и 50 грама анасон. Две супени лъжици от сместа се пускат в 600 милилитра кипяща вода, варят се минута, а после се запарва час. Пие се 6 пъти на ден, 15 минути преди и 30 минути след хранене.

 

На хората с този проблем билкарите препоръчват да пият билки за колит като живовляк, мента, мащерка, риган, жълт кантарион, лайка и невен.

 

Свързани статии:

Д-р Гайдурков за натуралната хигиена и кои заболявания лекува – сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни заболявания (първа част)

Мащерката – полезна за здравето, но е и козметична съставка

Царската билка босилек – лекарство и подправка в едно

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 суперхрани, против стареене, които трябва да ядете

5 суперхрани, против стареене, които трябва да ядете

Следваща статия
Целината може да се бори с рака, подобрява здравето на кръвта и помага за отслабване

Целината може да се бори с рака, подобрява здравето на кръвта и помага за отслабване

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар