Блог

Царската билка босилек – лекарство и подправка в едно

Царската билка босилек – лекарство и подправка в едно

Наричат чудесната билка босилек царска, защото има широк спектър на действие и помага при много болести. Много хора използват босилекът като подправка, други си слагат сандъчето с босилек в стаята да ги пази от комари и всякакви летящи и пълзящи буболечки, но истината е една – растението е много полезно, въпреки че трябва да се внимава с количеството, защото в по-големи дози е отровно.

 

Билка босилек съдържа етерични масла, горчиви вещества, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли, дъбилни вещества, сапонини, флавоноиди. Освен това е богата на витамините К и А и на манган.

 

Билка босилек притежава антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Използва се за лечение на инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, срещу умора и намален апетит. Растението успокоява спазмолитични състояния и подуване на стомаха и възбужда апетита като дразни стомашните жлези.

 

Билка босилек се прилага при заболявания на устната кухина и хроничен гастрит, колит, цистит и болести на уретрите. Полезен е за лечение на хроничен бронхит с кашлица и укрепва сърдечната дейност при заболяване на миокарда.

 

Може да си слагате ситно нарязан в салати или пък да си направите отвара, която да пиете. Тя се приготвя като супенa лъжица изсушена билка босилек се залива с 300 милилитра кипяща вода, вари се минута, кисне се около 30 минути, прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 милилитра след ядене.

 

Свързани статии:

Лятна детоксикация на организма с билки – девесил, босилек, джинджифил

Рецепта за лечебен мед от босилек, който подпомага имунната система, успокоява кашлицата и действа благоприятно при стомашни проблеми

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
frescoaroma.it
Теми
Предишна статия
Колко често трябва да посещаваме гинеколога си

Колко често трябва да посещаваме гинеколога си

Следваща статия
Кашуто ни прави по-здрави

Кашуто ни прави по-здрави

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар