Блог

Здрава простата на 50+

Здрава простата на 50+

Доц. Елисавета Вълчева е рентгенолог, началник на отделението по образна диагностика интервенционална рентгенология в Национална кардиологична болница „София”. Работи инвазивна диагностика и терапия, компютър томография, обща рентгенология. Уникална за страната ни интервенция на простатата бе направена през уикенда в Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе”. Методът Простатната емболизация бе демонстриран по време на третото издание на „Русенски ендоваскуларни дни” от проф. д-р Никифор Рарес, който е лекар в Центрове за върхови постижения ARES, болница Ponderas, Букурещ и доц. д-р Елисавета Вълчева.

 

- Доцент Вълчева, с какво е уникална простатната емболизация?

Операцията е уникална с това, че това е абсолютно нов, безболезнен метод на лечение на уголемена простата, която е алтернатива на хирургичната намеса. Основната цел на интервенцията е да се намали размера на жлезата и по този начин да се намалят симптомите на долният уринарен тракт. „Тоест тези хора имат затруднения в уринирането, задържат урина, често уринират, струята е много тънка и прекъсната. Не на последно място имат сексуални смушения. Всичко това нарушава качеството на живот на тези пациенти. Много от тях при прекомерни размери на простатата и при силно изразени симптоми на долният уринарен тракт се налага да носят постоянен катетър, което значително ги затруднява. Освен това може да доведе до инфекции, защото се задържа урина”, коментира доц. Вълчева. След като се намали размера на жлезата, се освобождават подводящите уринарни пътища и се възстановява нормалното отделяне на урина.

 

- Какъв е бил стандартът за лечение на този проблем до момента?

- До момента стандартът за лечение на този проблем остава оперативният метод с т.нар. трансуретрална резекция. При него има ограничения и усложнения.  През последните години има напредък и се започнаха да се предлагат микроинвазивни методи, но те още не намират широко приложение и са изключително скъпи. С ендоваскуларните методи се цели да се запушат кръвоносните съдове към простатата. По този начин тя не получава кръв и започва да некротира. Намалява размерите си и така се подобрява клиничното състояние на пациента.

 

- Доколко е популярен този метод на лечение по света.

- Това бяха първите три случая направени у нас. В интерес на истината и в световен мащаб този метод на лечение все още не е толкова популярен. Той е представен през 2009 година, а до момента има данни че по света са направени 1000 такива интервенции. Задължително е според мен, специалистите извършващи простатната емболизация да имат необходимото познание, да са преминали курс и да имат сертификат, за да правят подобна намеса. Самата интервенция е безкръвна и абсолютно безболезнена за пациента. Реално те са в съзнание през цялата интервенция. Повечето стават на крака буквално часове след нея. Пълното оздравяване се гарантира за около 3 дни.

 

- Коя възрастова група е най-засегнаха от проблема с уголемената простата?

- Проблемът се появява при мъже над 50 години. Според статистиката, при мъжете от 50 до 59 години, подобни смущения се срещат пред 35 % от тях. А от 61 до 70 години, този процент нараства на 83 %, което е много. Разбира се, напоследък има много добра медикаментозна терапия, но тя не намалява размера на простатата, само облекчава временно. В никакъв случай не е крайно решение на проблема.   

 

Свързани статии:

Аларма за простатата

Проф. Стефка Петрова: При риск за рак на простатата да не се прекалява с млякото

Рецепти на Петър Димков помагат при уголемена простата

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лененото семе в менюто само мода или здраве

Лененото семе в менюто само мода или здраве

Следваща статия
Шипка – природното лекарство за десетки болести

Шипка – природното лекарство за десетки болести

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар