Блог

Лекари и пациенти искат регистър за редките болести

Лекари и пациенти искат регистър за редките болести

Няма регистър на българите с редки болести, нито списък колко всъщност са тези заболявания. Тези листи трябва да се създадат, за да може всички болни да бъдат проследявани, да се извършва профилактика, навреме да се поставя диагнозата и да се стига до бързо лечение. За това настояха вчера лекари и пациенти на семинар на Националния алианс на хората с редки болести (те засягат около 6-8% от населението). А за такава се смята всяка болест, която се среща при по-малко от петима души на всеки 10 000.

 

„Разходите за лекарства за тези страдания не са много! През 2011 г. за терапията на 28 редки болести са дадени 31,6 млн. лв., което е 6,03% от перото за медикаменти. А през т.г. за лечението на 36 редки болести ще се платят 74,5 млн. лв., или 7,81% от всички разходи за лекарства", посочи проф. Румен Стефанов, декан на Факултета по обществено здраве в Пловдив.

 

Вече има изграден един специализиран център във Варна по хемофилия и таласемия (това са редки кръвни заболявания). „Доказано е, че след като се разкрият такива звена, продължителността на живота на болните от хемофилия се увеличава с 50%, защото постоянно се следят! Но трябва да се създадат поне още два центъра в София, един в Плодив и един в Плевен", съобщи доц. Валерия Калева, която ръководи вече сертифицираното звено във Варна.

 

„Здравното министерство не осигурява нужните количества фактори за кръвосъсирване, заради което през миналата година починаха трима души, сред тях и дете на 10 г. До това се стигна, защото се правели икономии, само че по този начин ние се влошаваме, което пък след време ще натовари социалното ведомство, защото няма да сме трудоспособни!", казаха пациенти. Следващата седмица те ще искат среща със здравния министър д-р Петър Москов, за да обсъдят проблемите с цената на живота и решенията им.

 

Свързани статии:

Българите са на мнение, че здравеопазването е най-важният приоритет в държавата

Делят пациентите на сини, зелени и червени

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Билките помагат много при конюнктивит

Билките помагат много при конюнктивит

Следваща статия
5 суперхрани, против стареене, които трябва да ядете

5 суперхрани, против стареене, които трябва да ядете

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар