Блог

Топ десет причини да си хапвате шоколад

Топ десет причини да си хапвате шоколад

 

Няма да се лъжем, царят на сладкото е шоколада и не се нуждаем от мотивация, за да го ядем. За да не ви гризе съвестта, ви предлагаме десет причини, поради които е добре да се яде шоколад. 

 

 

 

  1. Изостряне симптомите на стареене. Шоколадът е вкусна панацея за борба с признаците на стареене, за да се противодейства на нежелания процес на стареене, особено тези, които засягат кожата. Заслугата за този ефект против стареене е неговото съдържание на антиоксиданти и по-специално на дифлавоноиди, чието действие е да се противопоставят на свободните радикали.

 

 

 

  1. Шоколадът е „приятел на сърцето”, ако се консумира в умерени количества, без излишък, той се оказва много добър приятел на сърцето, на сърдечносъдовата система и е в състояние да поддържа артериите чисти, като се избягват „опасните задръствания".

 

 

 

  1. Задоволете и насърчава доброто си настроение. Едно парче шоколад, е достатъчно да задоволи временно нуждите от енергия и да засити стомаха, и да насърчи доброто настроение. Значително се увеличава нивото на хормона на щастието, помага и против депресия.

 

 

 

  1. Черният шоколад, а и обикновеният са източник на магнезий и източник на удоволствие, но не само това. Магнезият е вещество, полезно за възстановяване на баланса на нервната ни система.

 

 

 

  1. Предотвратява инсулт. Според някои скорошни изследвания, шоколадът се приема също така като полезен за превенция на инсулт.

 

 

 

  1. Това е голяма енергийна закуска. Кой е казал, че шоколадът означава „мазнини и пъпки“? Най-разпространеното схващане, е че той е вреден защото има много калории, от което се пълнее. Ако се приема в умерени количества, желаният шоколад не е вреден за талията с неговите 150 калории на 30 грама може да се счита за енергийна закуска, която може да се редува сравнително често с други видове закуска.

 

 

 

  1. Осигурява малко холестерол. Вкусният шоколад гарантира минимален прием на враг номер едно на сърцето и артериите – холестерола.

 

 

 

  1. Предотвратява кариеса и не руши зъбите, помага за здравето и красотата на усмивката. Наистина: шоколадът противодейства на появата на кариес, благодарение на танините в него, които намаляват наличието на бактерии в устата, флуорът, известен съюзник на денталното здраве, и на фосфатите.

 

 

 

  1. Идеален е за спортисти, защото съдържа калий. Изобилното количество на калий прави шоколадът закуска идеална за спортисти. Той помага да се контролира кръвното и преди всичко, за да се предотвратят мускулните спазми и болезнените дразнения.

 

 

 

  1. Улеснява храносмилането. Една хапка шоколад може да е правилният ход, за да се улесни и насърчи чревният транзит. Той действа и като афродизиак.

 

 

 

Диетолозите препоръчват да се яде черен натурален шоколад и при това в умерени количества, което е трудно да се спази, заради великолепния му вкус. Бял или обикновен шоколад, шоколадите увеличават риска от появата на кариеси, не се препоръчват и при артрит и подагра, защото съдържат пурини. Също ”царят на сладкишите” не се препоръчва и за диабетиците, заради кръвната захар.

 

 

 

Ако се похапва в по-големи количества, независимо дали е черен или друг вид шоколад, може да стане причина за сърдечносъдови заболявания, заради комбинацията от мазнини и калории. Препоръчаните количества са 30-40 г на ден, а ако изразходвате повече енергия, може да си позволите и повечко шоколад. Шоколадът съдържа кофеин и теобромин, които имат сходни свойства и действия върху нервната система, затова трябва да се съобразяваме с количествата, които употребяваме.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

 

Черният шоколад – доказано здравословен


 

 

Шоколадът – любопитни факти и интересни проучвания

 

 

Млечен или черен шоколад? Определено черен.

 

 

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Направете си лечебен хляб с въглен

Направете си лечебен хляб с въглен

Следваща статия
Прочистете черния си дроб с тези храни

Прочистете черния си дроб с тези храни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар