Блог

Млечен или черен шоколад? Определено черен.

Млечен или черен шоколад? Определено черен.

Може би много от Вас са чували рекламата на известния диетолог Ипократис Пападимитракос, в която той отхвърля млечния голям шоколад и препоръчва черен, но малък. Според нас, има защо това да е така. Черният шоколад е особено полезен и това доказват през годините множество изследвания. В действителност, все повече експерти препоръчват да се яде 30-60 грама или няколко парчета/блокчета тъмен шоколад всеки ден.

 

Дори д-р Гайдурков, известен с крайните си твърдения, е категоричен, че по-добре да приемаме всеки ден шоколад, отколкото сол, ако искаме да поддържаме килограмите си в нормални стойности.

 

Другото златно правило е, че колкото повече шоколадът се обработва, толкова по-малко е полезен той за нашето здраве. Затова и суровите продукти от какао са станали толкова популярни напоследък. Все пак, много полезни за здравето съставки остават в обработения тъмен шоколад, при условие, че не са твърде много добавените нездравословни съставки, като например високото съдържание на захар.

 

Високото съдържание на антиоксиданти също не е за подценяване. Какаото съдържа флаваноли, които се срещат само при него и шоколада. Флавоноидите са естествени съединения, които се срещат в растителните храни, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в тялото.

 

Доказано понижава кръвното налягане, но само при хора с повишено такова.

 

Намалява LDL холестерола с около 10-15%. Шоколадът съдържа серотонин, който е естествен антидепресант. Също така стимулира производството на ендорфини, които създават чувство на щастие и удоволствие. Всъщност, едно проучване е установило, че топенето на парче шоколад в устата, създава чувство на удоволствие по-дълго от страстна целувка. Това може да обясни защо много хора обикновено посягат към шоколада, когато са депресирани.

 

Няколко изследвания твърдят, че шоколадът е един от най-добрите храни за борба с рак заедно с други храни като червено вино, боровинки, чесън, и чай. Двата начина, по които той се бори с рака е чрез инхибиране(намаляване) на клетъчното деление и намаляване на възпалението. Изследователската работа в тази насока продължава и вероятно ще се намерят още допълнителни начини, по които шоколадът се бори с рака.

 

В същото време теоброминът в шоколада предпазва от кариес чрез премахване на Streptococcus mutans, бактерия в устната кухина, която допринася за кариесите.

 

Освен това тези, които консумират големи количества шоколад, живеят по-дълго и имат по-ниски общи нива на заболяване, отколкото други, които консумират малко или никакво шоколад.

 

Още доказателства за това, че тъмният/черен шоколад удължава живота, предоставя фактът, че много хора приписват дълголетието на най-дълголетният човек в света, Жан Луиз Калмент, живяла до 122 – годишна възраст на консумираните от нея до 1,13 кг. черен шоколад на седмица.

 

Да не забравяме, че кaкaoто е много богато на магнезий. Магнезият е важен минерал, който помага за регулирането на храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата системи.

 

Много изследвания са показали, че тъмният/черен шоколад е полезен за мозъка. Изследователи от университета „Джон Хопкинс“ са установили, че той може да предпази мозъка след инсулт чрез предпазване на нервните клетки от по-нататъшно увреждане. Черният шоколад също е установено, че подобрява ефективно паметта. Спомнете си всъщност как като деца, отивайки на изпит, майките ни слагаха в чантата и по един шоколад за по-добра концентрация и памет.

 

Затова докато другите налитат на нездравословни бонбони, вие си вземете парче черен шоколад или продукт съдържащ сурово какао, и така ще дадете на тялото и мозъка си огромен здравословен тласък. Ако го правите редовно, бихте могли да удължите живота си и да бъдете по-щастливи.
 

 

Свързани статии:

Черният шоколад – доказано здравословен

Шоколадът – любопитни факти и интересни проучвания

5 храни богати на магнезий, които ще направят имунната ви система перфектна

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Стартират безплатни изследвания за ХИВ в цялата страна

Стартират безплатни изследвания за ХИВ в цялата страна

Следваща статия
Д-р Николай Шарков: Човек без зъби е инвалид, трябва да има право на безплатни протези

Д-р Николай Шарков: Човек без зъби е инвалид, трябва да има право на безплатни протези

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар