Блог

Шоколадът – любопитни факти и интересни проучвания

Шоколадът – любопитни факти и интересни проучвания

Всички ние обичаме шоколад – някои от нас дори хапват от лакомството всекидневно (не посочваме никой конкретно!). Всички го познаваме прекрасно и отдавна е станал неделима част от живота ни. Черният шоколад (в него трябва да има поне 70% какао) е доказал полезните си свойства в не едно и две проучвания, проведени из цял свят. Той пречи на образуването на кариеси, намалява вредите бактериите в стомаха, които причиняват възпаления, действа добре против високо кръвно налягане и предпазва сърцето и кръвоносните съдове.

 

В допълнение шоколадът ни помага да победим съня. Това се дължи на съдържанието му на теобромин. Теоброминът наподобява кофеина в кафето, но действието му е по-меко. Някои предварителни проучвания показват, че теоброминът може да потиска кашлица. Според други проучвания черният шоколад подпомага паметта и дори ни помага да виждаме по-контрастно – което е от голяма полза ако да речем шофираме в лошо време.

 

Някои учени твърдят, че шоколадът дори предпазва кожата от акне! Причината се крие във флавиноидите, които абсорбират ултравиолетовата светлина и по този начин помагат на кожата да се оросява по-добре и съответно да изглежда по-здрава.

 

Всички тези благоприятни свойства обаче има черния шоколад. Млечният шоколад за съжаление има спорни ползи за здравето – причината е, че в него има много повече захар и мляко отколкото какаова маса и какаово масло – натуралните съставки, съдържащи се в какаовите зърна. Ако процентното съдържание на какао не е упоменато изрично можете да погледнете съдържанието – колкото по-напред е споменато какаото, толкова повече от него има.

 

А „за десерт“ ето няколко малко известни факти за шоколада:

 

  • Миризмата на шоколад увеличава тета мозъчните вълни, което води до чувство на релаксация

 

  • За направата на 450 г. шоколад са необходими около 400 броя какаови зърна (големината им е горе-долу колкото на бадем)

 

  • Всяка секунда в Америка се изяждат 50 кг. шоколад

 

  • Най-големият шоколад е произведен 2011 г. и тежи 6 000 кг.

 

  • Всекидневното хапване на черен шоколад намалява с 66 % риска от сърдечни болести

 

  • Името си шоколадът получава от ацтекската дума “Xocolatl” – която означава „горчива вода“

 

  • Хората в депресия ядат 55 % повече шоколад

 

  • Според изследване, проведено в Италия, жените, които ядат често шоколад, имат по-удовлетворяващ сексуален живот, желанието им за ласки е по-силно и получават по-голямо удоволствие от секс.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: cdn.sheknows.com
Предишна статия
Doctiming.bg вече предлага on-line запазване на час при 218 лекаря

Doctiming.bg вече предлага on-line запазване на час при 218 лекаря

Следваща статия
Клиники плащат на лекари за всеки доведен болен

Клиники плащат на лекари за всеки доведен болен

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар