Блог

Митове за сърцето

Когато говорим за състоянието на сърцето, обикновено разсъждаваме за любов и романтика. В крайна сметка, има милиони песни за разбито сърце и също толкова романтични филми с щастлив край. Не отричайте, а нарисувайте сърце! Направихте го в класическата форма за Свети Валентин, а не като триизмерен орган с големината на юмрук, нали!? Твърде често не обръщаме истинско внимание на сърдечното здраве, докато не стане твърде късно (което е много по-фатално от състоянието „разбито сърце”). Важно е да се знаят фактите за това как работи сърцето като отсеете митовете. Ето пет основни заблуди:

 

1: Лесно е да разберете кога получавате сърдечен удар.
Във филмите е лесно – сграбчват си гърдите, задъхват се и започват да се потят. И може би знаете, че болката в лявата страна на гърдите и рамото е класически индикатор. Вярно е, че тези характеристики описват сърдечен удар, но само понякога. Според CNN, от 40 до 60 процента от всички инфаркти са неоткрити от жертвите си. Много хора страдат от сърдечни пристъпи като описват „отдалечени” симптоми като парене зад гръдната кост или умора. Жените изпитват инфаркта по различен начин, което може да доведе до забавяне в получаване на лечение. Една жена с остър миокарден инфаркт може да има болка в стомаха, гърба, челюстта или шията, както и проблеми с дишането и гадене.

 

2: Предпазени сте от проблеми, ако купувате „low-fat” храни
Транс мазнините често са описвани като „лошия вълк” за сърцетo. В резултат на това, ресторантитe рекламират, че тези мазнини не се използват в техните кухни, а хранителните етикети в магазините гласят „без транс-мазнини”.  Един продукт може да има тази претенция, дори да съдържа до половин грам транс-мазнини! От значение е и порционната доза. Ако количеството е изчислено за 100 гр., то може да приемете много повече транс-мазнини от цялата опаковка. Ниското съдържание на транс-мазнини не е гаранция за здравословност –прочетете целия етикет за общото съдържание на мазнинин (вкл. наситени мазнини), холестерол, натрий (готварска сол), захар и добавки като натриев глутамат.

 

3. Нямате проблем със сърцето – просто стрес и тревожност
Много симптоми на сърдечните проблеми често се отписват като стрес или безпокойство. Да речем, че сте на работа и сърцето започва „да препуска”. Причината може да не е стрес от навъртането на шефа около вас. Ускореният пулс в състояние на покой е знак за по-дълбок проблем, отколкото присъствието на дразнещ колега. Възможно е да страдате от нередовен сърдечен ритъм, който изисква лечение. Също така хипервентилацията (необичайно бързо и дълбоко дишане) лесно може да се свърже с притеснение и страх, но може да сочи и за проблем със сърцето.

 

В заетото ежедневие приемаме стреса и тревожността като даденост, с която трябва да свикнем. Но дори препускащият пулс да се дължи само на тях, то сърцето пак се уврежда в дългосрочен план. Постоянно ускоряване на сърцето отслабва способността му да изпомпва кръв към останалите части на тялото

 

4. Не се притеснявайте, докато не стигнете средна възраст
С напредване на възрастта може да има по-голяма вероятност от сърдечно заболяване или инфаркт. Но това не означава, че здравето на сърцето е само грижа за хората над средна възраст.  Развитието на коронарна артериална болест (натрупване на плаки по стените на съдовете) може да започне още в тийнейджърска възраст. Според статистиката, всеки втори мъж и всяка трета жена под 40 години ще страда от съдово заболяване през живота си.

 

5. Здравите хора, които тренират, не трябва да се тревожат за здравето на сърцето
Знаем, че хората, които се хранят нездравословно и не се упражняват са с повишен риск от сърдечни проблеми, но обратното не важи. Само защото имате здравословно тегло, не означава, че сърцето ви е здраво - то се влияе от генетиката! Фамилна история за здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, диабет, висок холестерол или високо кръвно налягане, ви поставя в риск без значение от теглото. Има и други неконтролируеми рискови фактори като възраст и пол - проблемите обикновено нарастват с напредване на възрастта, а мъжете са по-изложени на риск от сърдечни проблеми, отколкото жени преди менопауза. Без значение колко тренирате, трябва редовно да следите здравето на сърдечносъдовата система.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

Фибромиалгията причинява необясними болки по тялото и умора

Следваща статия
Целувайте се за здрави зъби

Целувайте се за здрави зъби

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар