Едва ли някой е пропуснал факта, че солта в големи количества води до редица сериозни заболявания, уврежда органите и увеличава риска от смъртност. Сякаш сме привикнали с честото напомняне, че готварската сол (по-точно натрият в нея) повишава кръвното налягане. Факт е обаче, че през 2010 година в света са отчетени 2,3 милиона смъртни случаи от инфаркти, инсулти и други заболявания, свързани с прекомерната употреба на сол, а 40 % от тях са преждевременни – на хора до 69 години по-млади! Сериозен процент за ингориране - особено на фона на статистиката, че България е на второ място по консумация на сол в света (според експертите в кампанията "За България с по-малко сол") . Ако горната граница за безопасен прием на сол е определена на 5 грама дневно, то у нас достига средно до 10-14 грама на ден, а в някои региони на страната до 18-20 грама.
Въпрос на традиции!? Време е за преосмисляне на националните ни кулинарни навици поне на лично ниво! Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5-6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето - с 18%. На кого му се умира?
Не е толкова трудно да се намали солта! Изследване доказва, че повечето хора не биха могли да забележат разликата, ако в храната има 25% по-малко сол, така че намаляването на консумацията на сол може да протече постепенно и неусетно. Това, което днес ви се струва нормално солено, след известно време ще усещате като пресолено. Започнете привикването като солите умерено едва след приготвянето на храната и като избягвате да слагате солница на масата. Използвайте и други кулинарни хитрини – подправяйте с повече черен пипер, чесън или лимон !
Националните проучвания на храненето показват, че 70% от приема на сол на населението се дължи преработените и консервираните храни, и около една трета - на добавената сол при приготвяне на храната у дома . Ясно – без снаксове и полуфабрикати!
Съседската надпревара за най-вкусна туршия, за най-резлива зелева чорба или за най-изпечен бабек също си има цена. Огромните количества сол като консервант на зимнината са част от причината за челните ни места в нездравословните класации. Ето средните количества сол в 100 грама традиционни български храни (напомняме, че препоръчителният дневен прием е до 5 грама):
Баничка със сирене - 1,85 гр
Туршия –маринована – 4,0гр
Туршия – стерилизирана - 2,0 гр
Сирене – саламурено - 3,0–4,0 гр
Траен салам „Стара планина” - 3,5 гр
Кулинарна революция ще е да се лишим от киселото зеле! Не го приготвйте с по-малко сол от изпитаната рецепта, за да може да протече полезната ферментация. Може да намалите количеството сол на половина, ако го изцедите киселото зеле преди употреба и още с около ¼ ако го измиете със студена вода! Същите практики може да прилагате и с туршиите. Добре е да се замислите за съвременна алтернатива на домашното консервиране – фризер!
Не се подлъгвайте от етикетите „здравословно” на различните видове сол! Съдържанието на натриев хлорид в йодираната готварска, каменна и морска сол е еднакво високо – 98–99%. Повечето други видове сол (морска натурална, хималайска и др.) съдържат различни ценни минерали в минимални количества, и същите 96–98% натриев хлорид, само с няколко процента по-малко от готварската сол. Поради това те нямат съществени предимства и прекомерната им употреба създава същия риск за здравето като готварската сол. Заместителите на сол съдържат около 25 до 50% калиев хлорид, което ефективно намалява приема на натрий.
Натрий има в редица лекарства и хранителни добавки (особено в разтворима форма), в готварската сода, присъства в естествени храни като риба, мляко и яйца, и в редица минерални води. Ще го срещнете и описан в съдържанието на етикетите (често sodium или Na). За да се изчисли солта, количеството натрий се умножава по 2,5. Имайте предвид, че в етикета съдържанието на натрий/сол се отнася за 100 г от продукта!
Да ви е сладко (и по-малко солено)!
Коментари