Блог

Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

Широко разпространено е вярването, че зъбите се развалят от определени бактерии, които се хранят с остатъците от храна, отделят киселина и по този начин разрушават зъбния емайл. Именно поради тази причина зъболекарите съветват човек да си мие зъбите с четка, паста за зъби и дентален конец поне два или три пъти дневно.

 

Въпреки че огромен брой хора се грижат именно по този начин за зъбите си кариеси имат 70-80 % от населението на България. Дали грижата за зъбите свършва с тяхното измиване или е необходим по-цялостен подход към денталното здраве?

 

Според д-р Уестън Прайс – зъболекар от Кливланд – основна роля за здравите зъби има храненето и по-конкретно НЕ какво точно ядем – а откъде идва храната ни и как е отгледана. Американският стоматолог е автор на бестселъра "Nutrition and Physical Degeneration" (Хранене и физическа дегенерация). За да я напише Д-р Прайс обикаля по-голямата част от земното кълбо и в продължение на 10 г. и прави може би най-мащабното проучване за състоянието на зъбите на различни местни общности. В изследването му са засегнати определени изолирани общности – жители на планински селища в Швейцария, ескимоси, индианци в Перу, австралийски аборигени,  африкански племена.

 

Изследването на д-р Прайс дало изумителни резултати. Той открил, че сред затворените общности, които посетил – без значение дали са швейцарци, ескимоси или африканци, кариесът се оказал ПОД 1%!  Тайната д-р Прайс открил в диетата и хранителните навици на тези общества. Някои от хората се хранели основно с месо (като например ескимосите), други наблягали пък на зеленчуците и плодовете. Общото обаче между всички участниците в експеримента било, че всички се хранели с ястия, дошли от района, в който живеят. В допълнение много от тях не полагали каквито и да било грижи за зъбите и въпреки това нямали нито един кариес, а някои дори не се лишавали и от сладки храни.

 

Стоматологът доразвил експеримента си като започнал да дава рафинирани и консервирани храни на една от изследваните групи. За изключително кратко време зъбите им започнали да се развалят. За да разбере причината за това Уестън Прайс изследвал храните на тези общества и открил, че те съдържат в пъти повече минерали и витамини от същите в магазина. Следователно подборът на „правилни”  храни от супермаркета няма да свърши работа. Причината е, че те се гледат на изхабени и деминерализирани от свръх производство почви.

 

Какво обаче можем да направим, за да подобрим състоянието на зъбите си? Най-добре е да опитваме да се храним с храна собствено производство, ако това не е възможно (трудно ще отгледаме достатъчно домати на балкона в панелката) можем да купуваме храна от проверен производител (познат или приятел) или ако финансите ни го позволяват да се храним с биологично сертифицирана храна. Много добър вариант е и производството на кълнове вкъщи. В допълнение е добре да се отбележи, че всички здрави народи, изследвани от д-р Прайс, се хранят всеки ден с ферментирали храни, често направени от зеленчуци – у нас това са всички сурови туршии и киселото зеле.

 

Изключително добре действа на зъбите и приемът на рибено масло – според д-р Прайс най-добре то да е от черен дроб на моруна. С всяка доза рибено масло трябва да приемаме малко краве масло, тъй като то подобрява усвояването му. Според разкази на хора, изпробвали това лечение, е възможно след няколко месечно лечение този метод да доведе до възстановяване на дентина и дори зъбния емайл! За съжаление все още няма научно проучване по темата, което да потвърди резултатите.

 

Миенето на зъби с паста за зъби пък може да се замени с миене със солена вода в комбинация с жабуркане с олио (отново непотвърдено от научно изследване).

 

Доктор Джералд Джуд автор на „Good Teeth, Birth to Death“ (Здрави зъби от раждането до смъртта) твърди, че зъбите могат да се мият със… забележете… сапун. Много е важно той да е натурален и да не съдържа никакви оцветители, ароматизатори и глицерин.

 

Разбира се не спирайте да си правите профилактични прегледи при зъболекар и не изхвърляйте все още четката си за зъби – поне докато не получите задоволителни резултати.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://hooray4teeth.com/
Предишна статия
Кафето, моят приятел

Кафето, моят приятел

Следваща статия
Как да опазим бъбреците си здрави

Как да опазим бъбреците си здрави

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар