Блог

Кафето, моят приятел

Кафето, моят приятел

Над 18 000 проучвания са разглеждали употребата на кафето през последните няколко десетилетия. Напоследък все повече се набляга на реалните ползи за здравето, с уговорката, че препоръчителната дневна доза е 2 до 4 чаши на ден, ако нямате сърдечносъдови заболявания! Ако смятате, че просто сте влюбени в аромата, не забравяйте, че кофеинът в напитката е стимулант на централната нервна система и към него се развива зависимост (над 50% от редовно пиещите кафе изпитват трудност да намалят приема на кофеин)!

 

Умереното пиене на кафе може да помогне за намаляване на риска от деменция и болестта на Алцхаймер, както и болестта на Паркинсон. Как? Антиоксидантите в кафето могат да предотвратят някои увреждания на мозъчните клетки и да повишат ефекта на невротрансмитерите (химическите сигнални вещества), участващи в когнитивната функция. Предварителни проучвания отбелязват, че при повишен прием на кафе спада честотата на глиома (форма на рак на мозъка). Предполага се, че вещества в напитката стимулират специални протеини в клетките, които ремонтират увреденото ДНК.

 

Изследвания сочат, че консумацията на кафе (4 чаши на ден или повече) понижава риск от развитие на диабет тип 2. Учените подозират, че антиоксидантните съединения в кафето -хлорогенична киселина ( която е много повече в непеченото зелено кафе) и мазнините, които се отделят при печенето му, могат да повишат чувствителността на клетките към инсулин и да помогнат за регулиране на кръвната захар.

 

Някои проучвания показват, че при умерените пиячи на кафе се среща по-ниски нива на инсулт. Антиоксидантите в напитката помагат да се потушат вредните ефекти от възпаленията в артериите, които вече сме дискутирали. Съединенията биха могли да повишат активирането на азотен оксид  (да, онзи свързан и с ерекцията!) - вещество, което разширява кръвоносните съдове  и води до понижаване на кръвното налягане. Ключовата дума е „умерен”, защото при повече от 5 чаши дневно влиянието на кофеина върху сърдечно съдовата система надделява над ползите и рисковете се увеличават.

 

Пиенето на кафе е благотворно за черния дроб, тъй като се свързва с по-ниската честота на цироза и други заболявания на органа. Анализ на девет проучвания установява, че увеличението на дневната доза с 2 чаши кафе води до 43 процента по-малък риск от рак на черния дроб.

 

Ако сте чувствителни към кофеин, може да изпитате раздразнителност или безпокойство при прием на високи дози ( "висока" варира от човек на човек ). Химически, кофеинът много прилича на невротрансмитера аденозин , участващ в поддържането на състоянието на сън  и в релаксацията на кръвоносните съдове. Поради приликите си, кофеинът се свързва с аденозин рецептори на нервните клетки, като не оставя място за самия „успокояващ” аденозин. Така нервните клетки ускоряват своята активност, а кръвоносните съдове се свиват – а вие изпитвате раздразнимост, възбуда и учестен сърдечен пулс след известно време.

 

Любопитен е и обратният ефект в отговор на кофеина!  При редовната му употреба, тялото ви започва да се адаптира като произвежда повече аденозин рецептори, за да станете отново по-чувствителни към ефектите на аденозин. Тогава, ако пропуснете своята доза кафе, ще усетите силна умора, отпадналост и главоболие – признаци на кофеинов глад. Тази реакция на тялото обяснява и развитието на толеранс към кафето – с времето то може да не нарушава съня ви, например. (В клинични условия е установено, че тялото развива толеранс към въздействието на кофеина върху съня само за 7 дена при прием на 4 чаши кафе/400мг кофеин три пъти на ден!)

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.naturalypure.com
Предишна статия
Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

Следваща статия
Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар