Блог

Спанак – страхотен срещу деменция

Спанак – страхотен срещу деменция

Зеленолистните зеленчуци са много полезни. Не чувате това за първи път, нали? Ново изследване, на учени от Чикаго, показало, че една порция на ден от тези зеленчуци спасява от деменция. Спанакът попада точно в тази група. Той е и най-предпочитаната от анимационния герой Попай Моряка храна.

 

На това последно изследване са били подложени 950 възрастни хора, за период от 10 години, за да бъде оценен техният хранителен режим и умствените им способности. Средната възраст на доброволците в проекта е 91 години. Те били подложени на 19 теста за оценка на тяхната физическа и психическа функция, като отговаряли и на въпроси каква храна и напитки консумират.
Учените достигнали до извода, че тези, които ядат зелени зеленчуци като спанак и зеле веднъж или два пъти дневно, показали по-добри когнитивни умения. Били са взети под внимание и други фактори като нивото на образованието, спорт и фамилна анамнеза за деменция. Така те достигнали до извода, че ежедневната консумация на зеленолистни зеленчуци забавя остаряването на мозъка средно с 11 години.

 

В листните зеленчуци се откриват високи нива на витамини и хранителни вещества като витамин К, лутеин, фолиева киселина и бета-каротин.

 

Освен това спанакът е полезен за хората, които се стремят да смъкнат килограми. В една купа спанак се съдържа около 20% от необходимия препоръчителния дневен прием (ПДП) на диетичните фибри, което е в помощ на храносмилането. Спанакът поддържа ниски нива на кръвната захар и предпазва от преяждане.

 

Спанакът предпазва от рак. В него има флавоноиди, които имат противоракови свойства. Той забавя деленето на клетките в човешкия стомах и предпазва от рак на кожата и на простатата.

 

Спанакът има противовъзпалително действие. В него се съдържат Neoxanthin и Violaxanthin, които играят важна роля при превенцията на възпаленията. Спанакът е един от най-добрите антиоксиданти. В него има витамин C, витамин Е, бета-каротин, магнезий, цинк и селен, които са мощни антиоксиданти и се борят срещу появата на остеопороза, атеросклероза и високо кръвно налягане.

 

За да намалите кръвното си налягане – яжте спанак. Богат е на калий и има ниско съдържание на натрий. Калият и натрият понижават високото кръвно налягане Той също съдържа и фолиева киселина, която спомага за намаляване на високото кръвно налягане като отпуска кръвоносните съдове.

 

За по-добро зрение също е добре да хапвате спанак. Богат е на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които се намират в големи количества в него и предпазват катаракта и от други свързани с възрастта и мускулната дегенерация.

 

Ако искате по-силен имунитет, консумирайте една чаша спанак, в която има 337% от ПДП на витамин А, който не само защитава „входните точки“ в човешкото тяло, като лигавицата, дихателните пътища, но е и ключов компонент на лимфоцитите (белите кръвни телца), които ни защитават от инфекциите.

 

Вместо мляко – сварете си една чаша спанак, защото в нея се съдържат 1000% от ПДП на витамин К, който предотвратява появата на остеопороза, но и насърчава синтеза на остеокалцин, протеинът, който е от съществено значение за потдържането на плътноста на костите.

 

Калциране

Витамин К е съществен елемент на процеса, наречен карбобоксиране, който пряко предпазва от отлагането на калций в тъканите.

 

Мозъчни и нервни функции

Витамин К в спанака допринася значително за здравето на нервната система и мозъчните функции, тъй като той е част при синтеза на сфинголипиди, манизни, които са основна част от миелина, който се намира около невроните.

 

Свързани статии:

Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

Десетте най-богати на желязо храни и билки

13 причини, заради които трябва да се яде спанак

Как да си правим зелени шейкове?

Кои зеленчуци да обработваме термично и кои не?

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Здравните ползи на канелата и как да използваме тази невероятна подправка

Здравните ползи на канелата и как да използваме тази невероятна подправка

Следваща статия
Бълхи – естествени средства за дома и навън

Бълхи – естествени средства за дома и навън

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар