Блог

Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

Пролетно здраве - ползите от копривата, спанака, дивия чесън и киселеца

Наситеният зелен цвят на пролетните растения като коприва, спанак, див чесън и киселец подсказва за здравните им ползи. След дълъг сезон с консервирани храни на трапезата е естествено да се обърнем към свежите растения, които притежават ценни хранителни и лечебни качества. За радост, те са широко разпространени у нас и може дори сами да си ги наберете при разходка сред природата.

 

Копривата пари, ако я докоснете с голи ръце, но ако я консумирате в супи или под формата на чай, ще извлечете много ползи за здравето си. Минералният й състав я доближава до спанака и до киселеца, но за разлика от тях, тя е най-богатия източник на желязо сред листните зеленчуци – в 100 свежи листа се съдържат около 4 милиграма желязо, което я прави препоръчителна храна за хора, които страдат от хронична и/или пролетна умора, за болните от анемия и за тези, които се възстановяват след операция. Високото съдържание на флавоноиди и калий обясняват диуретичните функции и способстването на детоксикацията на организма. Това е причината копривата да се включва и в билкови чайове за отслабване.

 

Спанакът се пренебрегва заради безличния му вкус, но ни трябва само шепа от листата му на ден, за да се възползваме от полезните хранителни вещества в него. Растението съдържа много големи количества витамини К, А и С и минералите манган, магнезий, желязо, калций и калий. Научни изследвания са установили, че спанакът е един от най-добрите източници на фитонутриенти с мощни противоракови свойства. Изследователите смятат, че консумацията на спанак силно понижава риска от рак на стомаха, гърдата, простатата и кожата. Спанакът съдържа лутеин, който предпазва от макулна дегенерация, от катаракта и други очни проблеми. Любимата храна на Попай моряка се препоръчва като превантивно средство срещу остеопороза (заради съдържанието на витамин К) и за засилване на имунитета и избягване на инфекции (благодарение на витамин А).

 

Дивият чесън, чиито листа приличат на Момина сълза, е особено подходящ за прочистващи лечения през пролетта и спомага за възстановяване при хронични кожни болести. Ще го намерите вече дори и в големите супермаркети. Билката действа изключително благоприятно на стомашно-чревния тракт. Може да се използва при остри и хронични разстройства, както и при метеоризъм, колики и запек. Дивият чесън е чудесно лечебно средство при затруднения с дишането, наличието на храчки. Пресните листа също така пречистват бъбреците и пикочния мехур.

 

Според някои фолклорни разкази киселецът бил любимата храна на кукувицата, която с него на пролет си прочиствала гласа.  Не е учудващо, че киселецът намира място в очистителния пролетен пост. C високото съдържание на витамин С се обяснява тонизиращото въздействие на билката върху организма – 100 г доставят 125 мг. витамин С.  Киселецът съдържа и голямо количество витамин Е, който играе главна роля в борбата с преждевременното застаряване. Растението е шампион по съдържанието си на каротин (провитамин А), известен като важно средство в превенцията на сърдечно-съдовите и някои ракови заболявания. В народната медицина отварата от листата от киселец се приема при разстройство на стомаха и като жлъчогонно средство, при жълтеница и други заболявания на черния дроб.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
За пръв път котка предава туберкулоза на човек

За пръв път котка предава туберкулоза на човек

Следваща статия
Една година от старта на национална програма детско здраве в Пирогов. Инициативата продължава

Една година от старта на национална програма детско здраве в Пирогов. Инициативата продължава

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар