Наситеният зелен цвят на пролетните растения като коприва, спанак, див чесън и киселец подсказва за здравните им ползи. След дълъг сезон с консервирани храни на трапезата е естествено да се обърнем към свежите растения, които притежават ценни хранителни и лечебни качества. За радост, те са широко разпространени у нас и може дори сами да си ги наберете при разходка сред природата.
Копривата пари, ако я докоснете с голи ръце, но ако я консумирате в супи или под формата на чай, ще извлечете много ползи за здравето си. Минералният й състав я доближава до спанака и до киселеца, но за разлика от тях, тя е най-богатия източник на желязо сред листните зеленчуци – в 100 свежи листа се съдържат около 4 милиграма желязо, което я прави препоръчителна храна за хора, които страдат от хронична и/или пролетна умора, за болните от анемия и за тези, които се възстановяват след операция. Високото съдържание на флавоноиди и калий обясняват диуретичните функции и способстването на детоксикацията на организма. Това е причината копривата да се включва и в билкови чайове за отслабване.
Спанакът се пренебрегва заради безличния му вкус, но ни трябва само шепа от листата му на ден, за да се възползваме от полезните хранителни вещества в него. Растението съдържа много големи количества витамини К, А и С и минералите манган, магнезий, желязо, калций и калий. Научни изследвания са установили, че спанакът е един от най-добрите източници на фитонутриенти с мощни противоракови свойства. Изследователите смятат, че консумацията на спанак силно понижава риска от рак на стомаха, гърдата, простатата и кожата. Спанакът съдържа лутеин, който предпазва от макулна дегенерация, от катаракта и други очни проблеми. Любимата храна на Попай моряка се препоръчва като превантивно средство срещу остеопороза (заради съдържанието на витамин К) и за засилване на имунитета и избягване на инфекции (благодарение на витамин А).
Дивият чесън, чиито листа приличат на Момина сълза, е особено подходящ за прочистващи лечения през пролетта и спомага за възстановяване при хронични кожни болести. Ще го намерите вече дори и в големите супермаркети. Билката действа изключително благоприятно на стомашно-чревния тракт. Може да се използва при остри и хронични разстройства, както и при метеоризъм, колики и запек. Дивият чесън е чудесно лечебно средство при затруднения с дишането, наличието на храчки. Пресните листа също така пречистват бъбреците и пикочния мехур.
Според някои фолклорни разкази киселецът бил любимата храна на кукувицата, която с него на пролет си прочиствала гласа. Не е учудващо, че киселецът намира място в очистителния пролетен пост. C високото съдържание на витамин С се обяснява тонизиращото въздействие на билката върху организма – 100 г доставят 125 мг. витамин С. Киселецът съдържа и голямо количество витамин Е, който играе главна роля в борбата с преждевременното застаряване. Растението е шампион по съдържанието си на каротин (провитамин А), известен като важно средство в превенцията на сърдечно-съдовите и някои ракови заболявания. В народната медицина отварата от листата от киселец се приема при разстройство на стомаха и като жлъчогонно средство, при жълтеница и други заболявания на черния дроб.
Коментари