Блог

Зелена светлина за зеления чай

Никога не съм бил запален пияч на чай. Ароматът на накиснати клонки някак си контрастира с разбирането ми за наслада.  В никакъв случай не искам да влизам в спор с чаените ентусиасти  - точно обратното, смятам да преосмисля отношението към напитката в полза на здравето!

 

Прескачам хилядолетната история и направо се насочвам към 11 нови изследвания (публикувани в Американското списание за медицинско хранене), които подчертават как чаят може да подобри нашето благосъстояние. Накратко учените в тях отбелязват:

 

1.Пиенето на чай може да намали риска от сърдечни заболявания и инсулт. Твърдението се подкрепя и от редица други престижни изследвания  Според китайско проучване, публикувано наскоро, се наблюдава 46% -65% намаляване на риска от хипертония при редовните потребители на Оолонг или зелен чай, в сравнение с хората, които не консумират този чай.

 

2. Натуралните съдинения, наречени полифеноли,  в зеления чай може да защитават срещу няколко ракови заболявания , включително тези на простатата, стомашно-чревния тракт, белите дробове, гърдата и кожата. Например онколог от Университетските болници на Кембридж, провел шестмесечно проучване сред 203 мъже, всички от които страдат от рак на простатата. Разделил ги е на две групи. На първата ежедневно са били давани екстракти от богати на полифенол храни като куркума, нар, броколи и зелен чай. Втората група е била на плацебо. След шест месеца екипът изследователи са установили, че при приемалите капсули с екстракти от богати на полифенол храни нивото на простатния специфичен антиген (PSA) е по-ниско с 63% в сравнение с плацебо групата. Подобни изследвания са правени и за рака на гърдата.

 

3. Кофеинът и антиоксидантите, наречени катехини, могат да повишат метаболизма и да подпомогнат загуба на тегло.  При участниците в проучване, които консумирали по четири чаши чай дневно, се наблюдавало изключително високо окисление на мазнини (от 12 на сто) и изгаряне на средно 67 допълнителни калории на ден.

 

4. Полифенолите в чая също така укрепват костите и предпазват от фрактури.

 

5. Зеленият чай действа и като антибактериален агент и може да предотврати възпаление на венците и пародонтоза, защото унищожава E. Coli и стрептококови бактерии. Антибактериалното действие може да помогне и при лечението на халитоза (лош дъх на устата), като унищожава бактериите.

 

6. Хората, които пият чай наблюдават подобрение в настроението, концентрацията и производителността на работа.

 

Значи започвам да пия зелен чай! Но тъй като не съм чаен ентусиаст, се запитах дали други храни нямат същата здравословна функция.  Оказва се, че катехините , които са 100 пъти по-ефективни от витамин С  в неутрализацията на свободните радикали, са изключително характерни за чая. Колкото по-малко са преработени листата на чая, толкова повече подпомагащи здравето катехини  те съдържат, обясняват от Харвардския медицински институт.  Зелените чайове имат най-силно изразена хранителна полза, следвани от Оолонг (комбинация между зелен и черен чай) и черния чай (който е ферменитал/окислен зелен чай.)

 

Ако с радост поглеждате към рекламите за хранителни добавки с екстракт от зелен чай,  от Харвард  предупреждават, че полезните свойства на чая засега не могат да се концентрират в едно хапче.  Необходими са повече проучвания, които директно да сравнят ефектите на чая за пиене с тези на екстрактите. Причината е, че все още не са известни всички здравословни компоненти на чая и тяхното взаимодействие.

 

Друго важно нещо при употребата на чая е да избягвате захарта! Подсладената напитка вкарва в организма калории, мазнини и други съставки, които се промъкват покрай внушението за здравословност. Медиците съветват да  добавите малко мед или лимон на вкус, без да се прави компромис с чистотата на чая. Установено е, че лимонът в напитката помага на тялото усвои четири пъти повече катехини, отколкото би усвоило при варианта без лимон.

 

Ако все пак твърдо смятате да се придържате към кафето, то редица изследвания сочат, че то може да бъде също толкова здравословна алтернатива, която скоро ще разгледаме!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://adrianasassoon.me/
Предишна статия

Стабилна ерекция - какво може да обърка нещата

Следваща статия
Ексклузивна оферта – профилактичен преглед за 0.00 лв. в Дентална Клиника Д-р Недялкова!

Ексклузивна оферта – профилактичен преглед за 0.00 лв. в Дентална Клиника Д-р Недялкова!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар