Блог

Стабилна ерекция - какво може да обърка нещата

Непризната гордост №1 на всеки мъж е потентността (да не спорим!). Логично, лично притеснение №1 може да бъде липсата на ерекция, което се отразява пагубно на самочувствието и се прехвърля като проблем и върху сексуалния партньор. Ако „засечката” не е единичен инциден, а стане обичайна, се намесват специалистите. Шест са основните причини за еректилна дисфункция. При най-голям процент от страдащите причината е на психологично ниво. Медицинските причини са:  увреждане на съдовете, увреждане на нервите, хормонален проблем, травми по пениса и употребата на някои медикаменти.

 

Накратко за ерекцията: При възбуда в половите центрове на мозъка, се изпраща сигнал до половия член, където се отделя азотен окис. Той предизвиква релаксация на гладката мускулатура и разширяване на артериите в пениса, през които нахлува кръв. Кръвта изпълва така наречените пещерни (кавернозни) тела и води до ерекция. Представете си ги като два продълговати балона, които могат да се надуват. Механизмът е доста по-детайлен, но основната схема е тази.

 

Ако един от факторите по пътя от възбуда до ерекция не функционира правилно, може да настъпи смущение в потентността. Често причините са свързани  – ако има някакъв проблем със съдовете (при диабет или хипертония), това може да доведе до известно затруднено постигане на ерекция. Появява се притеснение, страх, очакване, което вкарва и психологичен момент и засилва проблемите.

 

От какво имате нужда? Не си поставяйте диагнози от интернет (както и от този текст)! Обърнете се към уролог или сексолог, които ще открият причините за смущението в ерекцията. Ще се успокоите, че при младите хора до 45 години, основната пречка е психогенна – напрежение, стрес, битови и емоционални проблеми, притеснение за сексуалното представяне. При тежки форми на депресия рискът от импотентност е реален и се изчислява на 90 процента. Не вярвате? Уролозите провеждат любопитен тест като облепят пениса с перфорирана лента, подобно на пощенски марки. Ако по време на сън тази лента се е скъсала, то значи е настъпила физиологична нощна ерекция. Тогава се заключава, че проблемите са психологични и се търси помощ от психолог или сексолог.

 

Другите основни причини за еректилна дисфункция са съдови проблеми, които водят до невъзможност за нахлуване на кръв в пениса. Увреждания, запушвания и стеснения на артериите могат да се изследват чрез тестове, които изчисляват количеството на кръв, която навлиза в пениса и времето за пълнене на пещерните тела. При проблем като съдово стеснение или запушване може да се наложи и операция.

 

При сърдечно-съдови заболявания и медикаменти срещу високо кръвно налягане също може да се намали притокът на кръв към периферията в организма. Антидепресантите също оказват негативен ефект.

 

Виаграта може да помогне, но не е универсалното хапче! Как действа тя и другите сродни медикаменти? Споменахме вече азотния окис при възбуда. Той стимулира отделянето на вещество (cGMP), което отпуска гладката мускулатура и вените в пениса за навлизане на кръв. И като ключ ON-OFF, друго вещество - фосфодиореза-5, започва да деактивира cGMP, за да се изтласка обратно кръвта и да се върне пенисът в нормално състояние. Тук се намесват лекарствата като Виагра и Левитра – те неутрализират за известно време фосфодиорезата, която има функция OFF.  Ето я уловката – все пак мозъкът трябва да се възбуди, все пак трябва да се изпрати сигнал, да се отдели азотен окис, които да стимулира cGMP за разширяване на съдовете. Тоест – това всичко трябва да функционира, за да може Виагра да го удължи и подсили. Ако този процес на пълнене с кръв не е стабилен по някаква причина (имате колебания в ерекцията), медикаментът ще спре връщането му в изходна позиция, за да го подпомогне. Но Виагра няма да действа при липсата на сексуален стимул или при физиологична пречка като запушване на съдовете, например.

 

И накрая да споменем, че много добре не е на добре! При постоянна ерекция над 4 часа, съществува опасност от увреждане на съдовете, съсирване на кръвта в пениса (тромбоза) и др. Ако състоянието продължава въпреки липса на психологическа и физическа стимулация, то става дума за приапизъм и е нужно да потърсите незабавно лекарска помощ.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://www.profmuluka.com/
Предишна статия
снимка: http://www.bild.de източник: Forum der Medizin

Стереотипите за нациите пречат на интеграцията на заминаващите за работа в чужбина

Следваща статия

Зелена светлина за зеления чай

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар