Блог

Десетте най-богати на желязо храни и билки

Десетте най-богати на желязо храни и билки

Умора, бледност, отпадналост- това са първите симптоми на липсата на желязо. След това идват оплаквания от чупливи нокти, косопад, депресия, главоболие и сърцебиене до загуба на либидо. 
 

 

В средна Европа почти всяка 5-а жена страда от липса на желязо, посочва австрийският в. „ Куриер”. Обикновено за набавянето на желязо се разчита на балансираното хранене.
 

 

Жените след менопауза трябва да приемат по 10 мг. дневно, а преди менопауза – по 15 мг. Бременните - по 30 мг, а мъжете по 10 мг. дневно.


 

Ето и 10-те най-богати на желязо храни : 
 

1.  Спанак

във всеки  100 гр. спанак съдържат едва  3.9 мг. желязо. Преди се е считало, че е изключително богат на минерала, но грешката се дължи на учен, който погрешно изчислява съдържанието му. За сравнение тъмният шоколад съдържа 7 мг в 100 гр, докато в 100 гр. изсушен спанак напр. - само 3.5 мг. Въпреки това спанакът е един от зеленчуците, съдържащи желязо.
 

 

2. Амарант, киноа, люспи от просо

в тези протеинови източници желязото е между 8-9 мг. в 100 гр. Готвени храни като просо, амарант, зелен лимец, булгур и ечемик  са идеалната гарнитура. Те са здравословна алтернатива на картофи, ориз и нудели. Добре е желязосъдържащите храни да се съчетават с такива, които са богати на витамин С, защото витамин С стимулира  усвояване на желязо. 
 

 

3.  Тиквени семки

12.5 мг. желязо се съдържат в 100 гр. тиквени семки, което ги прави идеалната храна за хората, които страдат от недостиг на желязо. Това важи и за други ядки и семена като напр.сусам( 10 мг в 100 гр.), кедрови ядки (9.2 мг.), ленено семе (8.3 мг.). Бадемите държат първенството с 4.1 мг. на всеки 100 гр, следвани от лешници- с 3.8 мг. Разгледай и поръчай "Тиквени семки".
 

 

4. Чиа

Семената от чиа са 4 пъти по-богати на желязо от спанака. Те могат да се добавят в мюсли, уогурт, салати, както и като съставка при правене на хляб, кекс и бисквити. Разледай и поръчай "Семена от Чиа"
 

 

5. Билки

не бива да се подценяват различните билки като доставчик на желязо. Напр. пресният босилек има 7.4 мг. в 100 гр, магданозът  и босилекът  - по 5.5 мг. Също кресон ( 2,9 милиграма на 100 грама ), маточина ( 2,0 мг. ) и див лук ( 1,9 мг. ) може да увеличат съдържанието на желязо от храната .Разгледай и поръчай "Билки и билкови продукти"

 

 

6. Плодове

особено цитрусите са  една от храните, които улесняват усвояването на желязо-  при лимони, грейпфрут, портокали и др .  съчетанието плодови киселини и витамин С улеснява абсорбирането на желязо. 
 

 

7.Лимон или лимонов сок

може, напр.  да се използва вместо оцет , салати могат да бъдат приготвени с парчета ябълка и украсени с портокали . Също ферментирали храни като кисело зеле и супа мисо подкрепят усвояването на желязо .
 

 

8. Месо

препоръчват се много малки парченца месо ( 50 гр.)  за „разяждане” и носят ценния минерал на организма.  Тънък „лист” шунка  подпомага усвояването на желязото от хляба и вегански продукти като зелени зеленчуци, пълнозърнест хляб , бобови храни и др.
 

 

9. Пълнозърнест хляб  вместо бял

Повечето пълнозърнести храни съдържат 2 пъти повече желязо от белия хляб и сладкиши. Особено е полезен е санвич с пълнозърнест хляб в  който има  домати, репички, чушки, моркови.
 

 

10.Карантия

особено черния дроб на прасето имат най-високо съдъжание на желязо ( 22.1 мг на всеки 100 гр). 

 

 

Свързани статии:

13 причини, заради които трябва да се яде спанак

Няколко рецепти с чиа ще ви помогнат да отслабнете

Магията киноа: вижте защо светът полудя за храната на инките!

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Комбинацията от лимон и сода може да спаси човешки живот

Комбинацията от лимон и сода може да спаси човешки живот

Следваща статия
Проучвания показват, че зехтинът е от полза за сърцето и ума ни

Проучвания показват, че зехтинът е от полза за сърцето и ума ни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар