Блог

Пет добри храни за настроението, които поддържат психичното здраве

Пет добри храни за настроението, които поддържат психичното здраве

Проучвания установяват, че това, което ядете играе огромна роля при понижаването на вашата тревожност и повишаване на настроението ви. Колкото повече избирате здравословни, цели храни, вместо бързи решения, празни на хранителни вещества, толкова повече ще се възползвате от позите – както сега, така и по-късно.

 

Ето няколко леки закуски, които могат да ви дадат тласъка, който търсите.

 

Шоколад

 

Нека започнем с лесното … шоколад. Изобилстващ от антиоксиданти и способен да достави ендорфини, допамин и серотонин, от които се нуждае мозъкът, за да регулира настроението ви, шоколадът също така предоставя помощ на сърдечно-съдовата система. Не всички шоколади са еднакви, обаче! Обработката на какаото може да премахне или да промените повечето неговите здравословни съединения, и повечето от конвенционалните шоколади включват вредни добавки като соев лецитин. Някои шоколади също съдържат различни захари, които нарушават баланса на чревните микроби и могат да създадат свръхрастеж на Кандида. Търсете сурови шоколади, които използват подсладители като сурови кокосови захари, стевия, или суров мед. Колкото по-малко изброени съставки, толкова по-вероятно е да се възползвате от ползите на един обеден трюфел.

 

Ферментирали храни

 

Социалната тревожност може да бъде основен приносител за понижаване на настроението, но според едно наскоро публикувано проучване, хората, които консумират ферментирали храни биха могли да бъдат с по-малка вероятност да я изпитат. Разглеждайки млади хора, записани в клас по психология, учениците, които са консумирали естествено ферментирали храни, като кисело зеле, кимчи и кисели краставички, са показали по-малко симптоми на социална тревожност. Студентите, които са съобщили за  най-голяма полза от ферментиралите храни са били тези, които са генетично предразположени към социално тревожно разстройство.

 

В допълнение, традиционно ферментиралите храни също са от полза за нервната и имунната система, осигуряват полезни бактерии, които правят няколко хранителни вещества, лесно смилаеми. Важно е да изберете ферментирали храни, които са били получени чрез ферментация с млечна киселина, за да получите всички ползи от тези храни.

 

Авокадо

 

Кой не обича мазни храни? Ние сме биологично инженирани да искаме да ядем мазни неща, които понякога могат да доведат до проблеми. Понякога експертите не могат да намерят единно решение за това какви мазнини да се ядат, но почти всеки се застъпва за авокадо. Изпълнено с протеин, повишаващи серотонина мононенаситени мазнини, страхотен естествен източник на витамини от група В, авокадото е страхотно, когато става въпрос за насърчаване на добро настроение. То е също така е универсално допълнение към всяко меню. Шейкове, салати, тако, гуакамоле или просто нарязано на половина и сервирано с лъжица … трудно е да се намери нещо, към което не може да се добави авокадо.

 

Горски плодове

 

Има нещо неустоимо в пресните плодове. Закръглени и сочни, с малък взрив от сладост, лесно е всеки да си има фаворит от различните сортове. Те са също и фантастичен източник на антиоксиданти. Постоянният прием на антиоксиданти е доказан, че понижава нивата на депресия в допълнение към възстановяването на клетъчно увреждане и помага за предотвратяване на рак. Те също са много лесни за употреба, независимо дали ще хапнете шепа боровинки набързо или ще направите шейк с малини и кокосово мляко.

 

Омега-3 мастни киселини

 

Добре, омега-3 мастните киселини не са точно лека закуска. Но когато един хранителен елемент осигурява достатъчно допамин и серотонин, че да бъде описан като естествен Прозак, невъзможно е да не се спомене в списъка на храните за добро настроение. Един преглед на повече от 25 изследвания през последните 15 години установява, че хората, които ядат най-много риби са със 17% по-малка вероятност да страдат от депресия.

 

Орехите забавят когнитивната дегенерация и насърчават сън. Те могат да утроят нивото на мелатонин. Чиа, лен и коноп, Светата Троица на здравословните семена и ядки, предоставят фибри, стимулират здравето на мозъка и добавят малко екстра протеин, за да ви помогне да се почувствате по-сити за по-дълго. Какво дава на тези храни всичките тези положителни здравословни качества? Омега-3 мастните киселини!

 

Рибата може да бъде рисковано предположение, поради замърсяването с живак, но включването на риба с ниско съдържание на живак, като сьомга, в ротацията ви може да доведе до значителни ползи за мозъка.

 

Поръсете малко лен, коноп или чиа семена върху салати или в шейкове. Смесете една опаковка напоени и покълнали ядки с допълнително орехи, за да замените не толкова здравословната лека закуска по време на работа. Хапавайте си по малко пушена сьомга.

 

Направете прости замени за големи ползи

 

Всяка нова реклама предполага, че най-новото лекарство за депресия е всичко, от което имате нужда, за да живеете живота, който винаги сте искали. Изборът на здраве пред незабавното удовлетворение изглежда е бавен процес, когато винаги има нова версия на магическо хапче за настроението. Смяната на конвенционални, преработени храни със здравословни избори на цели храни, изглежда като една малка стъпка, но всяка стъпка към по-добра цялостна телесна функция е стъпка към повишаване и стабилизиране на настроението ви.

 

Свързани статии:

Храни за подобряване на настроението и енергията

За тънка фигура и добро настроение яжте какаови зърна

10 храни, които ни помагат да мислим по-добре

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Защо се прави цитонамазка и какво показва тя

Защо се прави цитонамазка и какво показва тя

Следваща статия
8 храни, които са скрити"захарни бомби"

8 храни, които са скрити"захарни бомби"

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар