Блог

Защо се прави цитонамазка и какво показва тя

Защо се прави цитонамазка и какво показва тя

Всяка жена над определена възраст трябва всяка година да си прави цитонамазка. Чрез този метод се изследват клетки от маточната шийка за различни промени, което може да сигнализира за опасни болести като рак на маточната шийка или рак на матката. Клетъчните промени в тази част на женското тяло, водещи до рак, се дължат на инфекция с човешки папилома вирус.

 

Методът цитонамазка е разработен от патолога Джордж Папаниколау през 1928 г. Провеждането й редовно се приема за профилактична мярка срещу заболяването цервикален рак. Благодарение на това изследване е възможно навременно откриване на неблагоприятни процеси в тази част на женското тяло и поставяне на диагноза. А се знае, чев ранните стадии на болестта тя може да бъде напълно излекувана с подходящо лечение.

 

За изследването при цитонамазка се взимат повърхностни клетки от шийката на матката от лекар гинеколог. Със специален уред той взима епителна тъкан от външната част на маточната шийка и цервикалния канал, тъй като се знае, че от тази зона най-често възникват абнормните промени.

 

Измененията в епитела на цервикса настъпват бавно, години след инфектирането. Важната цитонамазка дава възможност за хващане на промените, много преди да са нанесени необратими поражения и се предприеме адекватно лечение срещу раково заболяване.

 

Взимането на цитонамазката е неболезнена и не скъпа процедура. Жените, които искат да си направят това изследване трябва да знаят, че най-добре е то да се направи до 11-ия ден от първия на последния менструален цикъл. Добре е през този период да не сте имали интимен контакт с партньори и да не сте използвали различни средства за интимна хигиена като дамски душ, да не сте ползвали тампони или други средства, които могат да влошат необходимата цитонамазка.

 

За оценка на събрания материал се използват две класификации. Едната по-масово употребявана у нас – на Папаниколау (РАР – І, ІІ, ІІІ, ІІІА, ІІІВ, ІV и V група), и на Бетезда, която се разпространява по-широко като по-нов стандарт след 2001 г.
Резултатите от вашата цитонамазка ще разкодира вашия лекуващ лекар и ще ви даде насока,ако се налагат допълнителни изследвания.

 

Свързани статии:

Колко често трябва да посещаваме гинеколога си

Д-р Даниела Грозева: Бенка над 0.5 см може да е опасна

Над 13 излишни кг носят риск от рак на маточното тяло

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Псориазисът често води до депресия

Псориазисът често води до депресия

Следваща статия
Пет добри храни за настроението, които поддържат психичното здраве

Пет добри храни за настроението, които поддържат психичното здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар