Блог

Псориазисът често води до депресия

Псориазисът често води до депресия

Независимо от степента на тежест, често пациенти с псориазис на кожата са изправени пред риск да развият депресия, сочи ново проучване.

 

Опасността от депресия може да се дължи повече на загрижеността на хората за външния им вид, отколкото от действителното състояние на кожата, заявява авторът на изследването д-р Роджър Хo, доцент в катедрата по дерматология в нюйоркския Университет по медицина. „Една малка част от засегнатата с псориазис кожа може да означава много повече за един човек, отколкото такава с три пъти по-голяма площ за друг човек“, казва Хo. „Мисля, че местоположението на кожните лезии, като лезии в по-видима част от тялото или лезии в област, която уврежда ежедневното функциониране, може да играят по-голяма роля.“- казва специалистът.

 

Между 2 и 4 на сто от северноамериканците имат псориазис, споделя Хo. Автоимунното заболяване причинява червени, надигнати петна по кожата, покрити със сребристо-бели люспи. Тези петна обикновено се появяват върху кожата на главата, лактите, коленете, лицето, долната част на гърба, ръцете и краката.

 

Хората с псориазис често се борят с други сериозни здравни проблеми, включително затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет и, в крайна сметка, сърдечни заболявания и / или инсулт, допълва Хo.

 

За да се разбере дали депресията също е сред тези злини, изследователският екип пресява данните за болестта на повече от 12,000 мъже и жени, събрани между 2009 и 2012 г. в национално изследване на здравето и храненето в САЩ. Участниците са били на възраст от 18 години нагоре. Те е трябвало да отговорят подробно на поредица от въпроси, за да се установи психическото им състояние.

 

След като бил идентифициран псориазис на близо 3 процента от респондентите и тежка депресия сред близо 8 на сто, екипът достигнал до заключението, че близо 17 процента от пациентите с псориазис също имат депресия.

 

Въпреки че не могли да определят кое се е появило първо, изследователският екип предполага, че псориазисът е „значимо свързан“ с това човек да има тежка депресия. Учените наблюдавали също, че депресираните пациенти с псориазис са по-склонни да бъдат с нарушени функции от депресираните индивиди без псориазис.

 

Въпреки това д-р Хo подчертава, че учените могат „само да описват това като асоциация, а не като пряк причинно-следствен ефект.“ Все пак изследването намира връзка между пола, възрастта и расата, както и между начина на живот и депресията. От значение са такива фактори като тренировки, тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване. „Мисля, че по-нататъшни изследвания са необходими, за да се изследват окончателно разпознаваеми рискови фактори, които могат да предразположат пациент с псориазис да развие депресия“, казва д-р Хo. Констатациите са публикувани в онлайн списание по дерматология.

 

Друг дерматолог има различен поглед върху връзката между псориазиса и депресията. Докато дълбоки опасения за собствения образ, вероятно играят роля, рискът от депресия може да има дълбоки психологически корени, казва д-р Гари Голденберг, асистент професор по дерматология в Училището по медицина към клиниката „Синай“ в Ню Йорк. „Колкото повече знаем, толкова повече става ясно, че псориазисът не е просто заболяване на кожата, а системно състояние, свързано с всякакви други здравни проблеми,“ споделя Голденберг. „И това изследване просто ни дава едно ново ниво на доказателства, че този род мислене е всъщност правилно.“

 

Отбелязвайки, че е възможно депресията и псориазисът да споделят едни и същи пътища, професорът казва, че следващата логична стъпка в лечението на псориазис е да се види дали лекарствата, използвани за лечение на псориазис също оказват влияние и върху депресията. „Ние в крайна сметка може да разберем, че същите възпалителни механизми, които допринасят за псориазис също изострят химическия дисбаланс, който води до повишаване риска от депресия“, заключва той.

 

Свързани статии:

Д-р Дянкова: Новото лечение на псориазис с биологични препарати вече е реалност и за българските пациенти

Пет полезни съвета при псориазис

Лападът – природният лечител на анемия, псориазис и диабет

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лековитият хрян прави чудеса с тялото, рецепти

Лековитият хрян прави чудеса с тялото, рецепти

Следваща статия
Защо се прави цитонамазка и какво показва тя

Защо се прави цитонамазка и какво показва тя

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар