Блог

Лековитият хрян прави чудеса с тялото, рецепти

Лековитият хрян прави чудеса с тялото, рецепти

Хрянът е родом от източните и средиземноморските региони на Европа, откъдето се е разпространил към Америка през колониалните времена. Стволът му е малък и е многогодишно растение, но може да се отглежда като едногодишна култура заради своите дебели, груби, месести корени в много части на Европа, Америка и Азия, включително Германия, САЩ, Англия, Унгария, Япония и Китай.

 

Здравни ползи от подправката хрян и съставки

 

Той е с ниско съдържание на калории и мазнини, но въпреки това съдържа добри количества фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Някои активни елементи в него са доказани, че са с противовъзпалително, диуретично (увеличено отделяне на урина) и нервоуспокояващо свойство.

 

Коренът съдържа много летливи фито-химични съединения, които дават неговия много по-известен лютив характер. Някои от основните съставки в основата са алил изотиоцианат, 3-бутенил изотиоцианат, 2-пропенилглукосинлат (синигрин), 2-пентил изотиоцианат и фенилетил изотиоцианат. Установено е, че тези съединения са известни с действието си на антиоксидант и функция на детоксикация.

 

Някои от летливите фито-химични съединения в основата стимулират секрецията на слюнката, стомаха, червата и храносмилателните ензими, като по този начин се улеснява храносмилането. По този начин, той действа като мощен стимулант на стомаха, което повишава апетита.

 

Хрян има добри количества от витамин С, който е мощен водоразтворим антиоксидант. В 100гр пресни корени се намират 29 мг или 41% от дневните препоръчани стойности. Тази коренна подправка има някои от жизненоважните минерали в умерени количества, като натрий, калий, манган, желязо, мед, цинк и магнезий. Освен това в него има малки количества основни витамини като фолиева киселина, витамин В-6 (пиридоксин), рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина.

 

Рецепта с хрян срещу болежки от простуда

 

Намерете си корен от хрян и го настържете на ситно. После направете с него компрес, сложете го върху найлон или хавлия и я поставете върху болното място за 10-15 минути. След 10 редовни процедури болките на ще изчезват напълно.

 

За болно гърло и срещу кашлица

 

Смесват се 200-250 г добре настърган хрян в едно бурканче с пчелен мед. Ползва се по 1 супена лъжица 3 пъти за деня преди ядене. След около седмица кашлицата изчезва и хриповете след още няколко също се успокояват.

 

В рецептите може да се слага малко кора от лимон, за да стане по-поносим вкуса на хряна.

 

За сърдечносъдови заболявания

 

Смесват се по 1 чаена лъжица пресен настърган хрян и мед. взема се на гладно всяка сутрин 1 час преди да закусите. Терапията продължава 1 месец, а не бива да се повтаря 2 продължение на 2 месеца. Добре е да се правят 5-6 терапии по 1 месец за 3 години например.

 

Свързани статии:

7 от най-добрите ползи от хрян за вашето здраве

Лечебната сила на ряпата и как ни помага да бъдем здрави

Тайните на древната българска кухня

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Защо имаме нужда от аминокиселини?

Защо имаме нужда от аминокиселини?

Следваща статия
Псориазисът често води до депресия

Псориазисът често води до депресия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар