Блог

Защо имаме нужда от аминокиселини?

Защо имаме нужда от аминокиселини?

Комплексът от аминокиселини е много необходим за нашето тяло, но не всеки знае при какви обстоятелства е особено важно. Първо, аминокиселините са от съществено значение при хепатит, алкохолизъм и синдром на хронична умора.

 

Аминокиселините са много необходими, когато тялото е в състояние на повишен физически или умствен стрес, а стресът води до имунодефицит и много често до херпес. Също така помага за нормализиране на баланса на аминокиселини в централната нервна система, помага за възстановяване след инсулт, при болестта на Паркинсон, множествена склероза, атеросклероза, стомашни язви, хронични чернодробни и бъбречни заболявания. Играят важна роля за намаляване на теглото и за подобряване на кожата, ноктите и косата.

 

Аминокиселините са основните градивни елементи на белтъчините в човешкото тяло. Те играят важна роля и за развитието на мускулите. Главните аминокиселини са 20 и всяка от тях съдържа специфична аминогрупа (NH2) и карбоксилна група (СООН), въглероден и водороден атом. На практика има още над 150 аминокиселини, но в състава на белтъчините съществуват само основните 20.

 

Няма еднакви аминокиселини. Всяка се различава от другата заради състава си, страничната група или заради въглеводородния скелет, верига (R), които съдържа.

 

Най-богатите храни на аминокиселини са тези, които имат високо съдържание на белтъчини – месо, риба, млечни продукти, бобови храни и др. Животинските източници на аминокиселини съдържат повече незаменими (есенциални) аминокиселини от растителните продукти и затова са по-препоръчвани за употреба. От друга страна те съдържат и повече мазнини.

 

Разбира се, може да ползвате и хранителни добавки – източник на аминокиселини. Когато ги приемате е важно да приемате и достатъчно калории, тъй като съществува опасност клетките ви да ги използват за гориво, вместо като структурни единици.

 

Повечето спортисти предпочитат да ги приемат около половин час след тренировка, когато организмът е склонен към по-пълноценно усвояване на приетите вещества.


 

Свързани статии:

Домашна аптека – универсалното Алое вера

Яйцата – известни в цял свят, но и с неподозирани качества

Авокадото са здравословни за сърцето плодове, които намаляват лошия холестерол и предоставят пълноценен протеин

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Джейми Оливър откри 14 храни, с които ще живеете до 100 години

Джейми Оливър откри 14 храни, с които ще живеете до 100 години

Следваща статия
Лековитият хрян прави чудеса с тялото, рецепти

Лековитият хрян прави чудеса с тялото, рецепти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар