Блог

Авокадото са здравословни за сърцето плодове, които намаляват лошия холестерол и предоставят пълноценен протеин

Авокадото са здравословни за сърцето плодове, които намаляват лошия холестерол и предоставят пълноценен протеин

Хората, които наблюдават теглото си и са загрижени за холестерола, често избягват авокадото в ресторанти и напълно го игнорират, когато пазаруват в хранителните магазини. Но това е грешка.

 

Не само, че тестовете показват, че този плод е пълен с хранителни вещества, но всъщност понижава LDL холестерола и помага да се поддържа правилното тегло, докато ви дава здравословни мазнини, които са необходими за цялостното здраве.

 

Плод не е печатна грешка. Въпреки, че често се разпознава като зеленчук, това е всъщност плод, по прякор „алигаторна круша“, заради цвета му, грапавата кожа и крушовидна форма. То расте на дървета в по-топлите климати. Много от продаваното авокадо е от Калифорния, Флорида или Мексико. Хас авокадото, което прилича на алигаторна круша е най-достъпно.

 

Повечето хора не осъзнават, че авокадото осигурява пълноценен протеин. За разлика от месата, които изискват панкреасни ензими за разграждането на трудни протеини, слънцето разгражда протеините на авокадото в лесно смилаеми аминокиселини, докато узряват по дърветата.

 

Следователно, авокадото осигурява всичките 18 незаменими аминокиселини, необходими за създаване на цялостни протеини от тялото.

 

Използване и избиране на авокадо

 

Авокадото е съществена част от гуакамоле, здравословен гъст сос или дресинг с нарязан лук, домати и халапеньо. Но бъдете внимателни с чипса, който топите в гуакамолето. Избягвайте ГМО царевичен чипс и чипс, приготвен с хидрогенирани масла (транс-мазнини), или ще обезсилите ползите за здравето.

 

Добавянето на нарязани парчета или кубчета авокадо в салати и сандвичи е добър начин да включите този супер плод в диетата си. Или можете просто да добавите добър зехтин и оцет с морска сол за вкусно лакомство.

 

Авокадото не е включено в най-пръсканите храни „мръсната дузина“ на Работната група по околната среда (EWG). В интерес на истината, авокадото е сред „чистите 15″ небиологични растителни храни на EWG, най-малко пръскани.

 

Така че можете да се чувствате по-спокойни като го купувате на по-ниски цени, вместо органично авокадо. При избора му трябва да знаете кога възнамерявате да го използвате. Ако ще го използвате по-скоро, не купувайте авокадо, което е твърдо.

 

Стискайки го леко ще можете да разберете кое е меко. То е готово за ядене. Твърдите плодове трябва да поседят за известно време, преди да бъдат готови за консумация.

 

Срежете авокадото наполовина по дължина, излагайки цялата костилка. Ако ядете само половината авокадо, използвайте страната без костилката и покрийте и съхранете другата половина в хладилника за ден или два.

 

Издълбавайте плода с лъжица или махнете кората. „Месото“ най-близо до кората е най-хранително.

 

Последно проучване за здравето на сърцето, за да ви мотивира да ядете авокадо

 

Клинично изпитване върху хора на Университета Пен Стейт, спонсорирано от Американската сърдечна асоциация (AHA), „Ефектът на едно авокадо на ден върху рискови фактори за установени и възникващи сърдечно-съдови заболявания (ССЗ)“, е било публикувано и представено на AHA в края на 2014 година.

 

Изследователите са използвали 45 мъже и жени, които са били с наднормено тегло или затлъстяване и са имали леко повишени нива на LDL холестерол и кръвно налягане. Всички те са били подложени на три различни диети в продължение на пет седмици с две седмици почивка между всяка диета.

 

Първата диета е била с ниско съдържание на мазнини, диета две е била с умерено съдържание на мазнини и диета три с умерено съдържание на мазнини и включване на едно Хас авокадо на ден.

 

И трите диети включват мононенаситени мазнини, като зехтин или други растителни масла и дървесни ядки и фъстъчено масло. Но тази с авокадо на ден, води до най-ниските нива на LDL (липопротеин с ниска плътност), както и най-ниските стойности за маркери на ССЗ: общ холестерол, триглицериди, LDL с ниска плътност, не-HDL холестерол и други.

 

Заключение на проучването: „Нашите резултати показват, че авокадото има благотворен ефект върху сърдечно-метаболитните рискови фактори, които се простират отвъд техния профил на здравословна за сърцето мастна киселина.“



Свързани статии:

Авокадото – супер храна на 8000 години

Седем неоспорими причини да ядем авокадо всеки ден

Авокадото - тихият боец срещу рака

Актрисата Биляна Петринска замества месото с авокадо и се успокоява с музикотерапия




Автор: biopogled.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Харчим двойно повече за здраве от западноевропееца

Харчим двойно повече за здраве от западноевропееца

Следваща статия
Ядки за здрав черен дроб

Ядки за здрав черен дроб

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар