Блог

Авокадото – супер храна на 8000 години

Помислете да добавите в кошницата и авокадо, когато минавате край него в супермаркета. Авокадото, което е познато от над 8000 години, се счита за една от най-здравословните храни на планетата, тъй като съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамин В, А, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Плодът с кожа на „зелен алигатор” също така съдържа белтъчини и няколко полезни фитохимикали като бета-ситостерол, глутатион и лутеин, който се бори с рака.

 

Освен това авокадото е един от най-калоричните плодове (технически, не е зеленчук!). Това се дължи на по-голямото съдържание на мазнини, около 20 пъти повече от останалите плодове. Макар че авокадото е с високо съдържание на мазнини, те са най-вече мононенаситени, които са полезни за организма.

 

Не знаете какво да го правите? Най-лесно е да го намачкате с лимон, зехтин, сол и малко чесън и си имате прясно гуакамоле – латиноамериканската версия на кьопоолу.  Последните проучвания показват, че абсорбцията на два ключови антиоксиданта - ликопен и бета–каротин, се увеличава значително  когато към зелена салата се добави авокадо. Една чаша нарязано авокадо (150 гр), прибавено към салата от маруля, спанак и моркови, увеличава усвояването на каротеноидите (които са мастно разтворими) от тази салата между 200-400 %. 

 

Самият плод също съдържа полезни каротеноиди, макар да сме склонни да ги търсим основно в ярко оранжеви или червени зеленчуци като моркови или домати. Изследователите смятат, че невероятното разнообразие на антиоксиданти в авокадото е ключов фактор в противовъзпалителните свойства на този плод.

 

Макар да е вярно, че авокадото е богата на мазнини храна (около 85 % от калориите му идват от мазнини), то изследванията доказват изключителните ползите за здравето. Необикновеният характер на  мазнините в авокадото е троен. Първо са фитостеролите - бета-ситостерол, кампестерол  и стигмастерол, които държат възпаленията в организма под контрол – например, повлияват положително артрита. На второ място са  полихидрокси мастни алкохоли, които  широко присъстват в океанските растения, но са доста уникални сред сухоземните. Подобно на фитостеролите на авокадото , неговите  полихидрокси мастни алкохоли също имат противовъзпалителни ползи. На трето място е необичайно високото количество на мононенаситена мастна киселина, наречена олеинова. Повече от половината от общото съдържание на мазнина в авокадо е под формата на олеинова киселина  - подобно на зехтина. Олеиновата киселина помага на храносмилателния тракт да формира транспортни молекули за усвояването на мастно-разтворими хранителни вещества. Мононенаситените мастни киселини също така е доказано, че намаляват риска от сърдечни заболявания. Така че, не се страхувайте от мазнините в авокадото! Подобно на други растителни мазни храни като орехи и ленено семе, зеленият плод може да ни предостави уникални ползи за здравето.

 

На база на споменатото високо съдържание на антиоксиданти като мастно разтворими витамини А и Е, лутеин и др., както и мононенаситени мастни киселини, вече сами може да си направите изводи за конкретните благоприятни въздействия на плода:

  • здраво сърце
  • ниски нива на холестерола
  • контролира кръвното налягане
  • здрави очи
  • защита срещу рак
  • борба със свободните радикали
  • грижа за кожата

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Петър Дънов съветва как да се излекуваме от 11 различни заболявания

Петър Дънов съветва как да се излекуваме от 11 различни заболявания

Следваща статия
Националната пациентска организация стартира допълнителни изследвания на пациенти с диабет тип 2 разказва Д-р Хасърджиев

Националната пациентска организация стартира допълнителни изследвания на пациенти с диабет тип 2 разказва Д-р Хасърджиев

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар