Помислете да добавите в кошницата и авокадо, когато минавате край него в супермаркета. Авокадото, което е познато от над 8000 години, се счита за една от най-здравословните храни на планетата, тъй като съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамин В, А, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Плодът с кожа на „зелен алигатор” също така съдържа белтъчини и няколко полезни фитохимикали като бета-ситостерол, глутатион и лутеин, който се бори с рака.
Освен това авокадото е един от най-калоричните плодове (технически, не е зеленчук!). Това се дължи на по-голямото съдържание на мазнини, около 20 пъти повече от останалите плодове. Макар че авокадото е с високо съдържание на мазнини, те са най-вече мононенаситени, които са полезни за организма.
Не знаете какво да го правите? Най-лесно е да го намачкате с лимон, зехтин, сол и малко чесън и си имате прясно гуакамоле – латиноамериканската версия на кьопоолу. Последните проучвания показват, че абсорбцията на два ключови антиоксиданта - ликопен и бета–каротин, се увеличава значително когато към зелена салата се добави авокадо. Една чаша нарязано авокадо (150 гр), прибавено към салата от маруля, спанак и моркови, увеличава усвояването на каротеноидите (които са мастно разтворими) от тази салата между 200-400 %.
Самият плод също съдържа полезни каротеноиди, макар да сме склонни да ги търсим основно в ярко оранжеви или червени зеленчуци като моркови или домати. Изследователите смятат, че невероятното разнообразие на антиоксиданти в авокадото е ключов фактор в противовъзпалителните свойства на този плод.
Макар да е вярно, че авокадото е богата на мазнини храна (около 85 % от калориите му идват от мазнини), то изследванията доказват изключителните ползите за здравето. Необикновеният характер на мазнините в авокадото е троен. Първо са фитостеролите - бета-ситостерол, кампестерол и стигмастерол, които държат възпаленията в организма под контрол – например, повлияват положително артрита. На второ място са полихидрокси мастни алкохоли, които широко присъстват в океанските растения, но са доста уникални сред сухоземните. Подобно на фитостеролите на авокадото , неговите полихидрокси мастни алкохоли също имат противовъзпалителни ползи. На трето място е необичайно високото количество на мононенаситена мастна киселина, наречена олеинова. Повече от половината от общото съдържание на мазнина в авокадо е под формата на олеинова киселина - подобно на зехтина. Олеиновата киселина помага на храносмилателния тракт да формира транспортни молекули за усвояването на мастно-разтворими хранителни вещества. Мононенаситените мастни киселини също така е доказано, че намаляват риска от сърдечни заболявания. Така че, не се страхувайте от мазнините в авокадото! Подобно на други растителни мазни храни като орехи и ленено семе, зеленият плод може да ни предостави уникални ползи за здравето.
На база на споменатото високо съдържание на антиоксиданти като мастно разтворими витамини А и Е, лутеин и др., както и мононенаситени мастни киселини, вече сами може да си направите изводи за конкретните благоприятни въздействия на плода:
- здраво сърце
- ниски нива на холестерола
- контролира кръвното налягане
- здрави очи
- защита срещу рак
- борба със свободните радикали
- грижа за кожата
Коментари