Блог

Могат ли витамините да ни помогнат да се отървем от депресията?

Могат ли витамините да ни помогнат да се отървем от депресията?

Всички знаят, че витамините са изключително важни за много и най-разнообразни процеси, протичащи в тялото ни. Но наистина ли те могат да влияят и на настроението ни? Оказва се, че да. Приемът на витамини и по-специално витамин В12 помага за намаляване на чувството на безпокойство и депресия и ни помага да се справим с предизвикателствата, породени от смяната във времето – като например пролетната умора.

 

Известно е, че огромна част от витамините можем да набавим с храната си. Но в понякога по различни причини това е трудно – какъвто е случаят с витамин В12. Поради това експерти и лекари препоръчват да го приемаме под формата на хранителна добавка.

 

Причината смяната на сезоните да влияе на настроението ни не се крие само в ума ни. Истината че на границата между сезоните настъпват промени и в мозъка и нервната ни система, което се отразява и на настроението ни – поради тази причина придържането към здравословна диета и приемът на правилни хранителни добавки може да ни накара да се усмихваме по-често – дори навън да е облачно и дъждовно.

 

Нуждаем се от витамин В12, тъй като той е съществен за производството на миелин – мастната обвивка, която изолира нервните влакна и по този начин осигурява правилното движение на електрическите импулси в тялото. Основно витамин В12 можем да си набавим от месо, яйца, млечни продукти и алое вера. Въпросът обаче е, че за да усвоим този витамин е необходимо в стомаха ни да има достатъчно киселина, която разруши връзките в храната. С напредването на възрастта обаче производството на стомашни киселини намалява и затова експерти от Националния институт по медицина в САЩ препоръчват всички хора над 50 години да приемат витамин В12 като хранителна добавка.

 

Ето и няколко други витамина от групата В, които могат да помогнат за по-доброто ви настроение:

 

Биотин – известен още като витамин В7 или Н, подпомага превръщането на захарите в тялото в енергия и спомага за правилната функция на нервните клетки. Приемът му облекчава симптомите, свързани със смяната на сезоните, и влияе положително на депресията.

 

Ниацин – наричан още витамин В3, доказано подпомага функцията на мозъка и подобрява паметта. Съдържа се в млякото, яйцата, боба, месото и рибата.


Тиамин – или още В1 се използва при изграждането на червените кръвни телца. Той също влияе добре на настроението и облекчава симптомите на депресия.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.crossfitbrit.com
Предишна статия
Специализиран център за лечение на коремни хернии започва да работи в „Пирогов"

Специализиран център за лечение на коремни хернии започва да работи в Пирогов

Следваща статия
Пасивното пушене трайно уврежда артериите на децата

Пасивното пушене трайно уврежда артериите на децата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар