Блог

Лечебната сила на ряпата и как ни помага да бъдем здрави

Ряпата е едногодишно или двугодишно зеленчуково растение с кореноплод от семейство кръстоцветни. 
Ряпата съдържа ензими, минерални соли, витамини и етерично масло. Консумират се сурови и за направа на салати. Не са подходящи за термична обработка, тъй като месото се скашква. 
 

В миналото ряпата се е отглеждала най-вече като лечебно средство:

  • в Средновековието ухапванията от отровни животни били лекувани с ракия от ряпа;
  • по време на строежите на египетските пирамиди на робите давали ряпа против различни инфекции
  • в народната медицина ряпата е позната като средство срещу кашлица, оплаквания на жлъчката и храносмилането.
     

 

Всички тези приложения са потвърдени от съвременната изследователска наука, освен тях са открити и много други ефекти. Ряпата – към нея спадат всички люти корени от семейство кръстоцветни, като бели, червени, черни, жълти, къси или кръгли репи, репички, хрян и дяволски лютият японски зелен хрян „васаби”, който се яде със суши.
 

 

Ряпата и нейното лечебно действие:
 

Ряпата помага на храносмилането

Един от лечебните ефекти на ряпата е стимулирането на жлъчната дейност и оттичането на жлъчния сок. В този процес участват както сяросъдържащите горчични масла, така и горчивите вещества.
 

 

Ряпа против кашлица

Лютивите горчични масла в ряпата имат две действия: те блокират размножаването на бактериите и същевременно дразнят вегетативния вагусен нерв, който предизвиква засилено производство на течност в клетките на лигавицата на бронхите. По този начин се постига по-добро откашляне.
 

 

Ряпата блокира появата на канцерогени

Ряпата съдържа всякакви количества противоракови средства: глюкосинолати, като горчични масла и индоли, фенолови киселини и флавоноиди. Тези биоактивни вещества стимулират образуването и активността на противоотровните ензими и предотвратяват образуването на опасни канцерогени от първоначално безопасните вещества (например – от нитрит се образува канцерогенният нитрозамин).
 

 

Народни рецепти с ряпа в помощ на здравето

При храносмилателни оплаквания, съчетани със запек, помага пресен сок от ряпа – пие си 3 пъти дневно по една малка чашка (приблизително ракиена чаша от 50мл) преди основните хранения.
 

 

Старо домашно средство при кашлица, пресипналост и бронхит: издълбай вътрешността на една ряпа, напълни кухината с мед и го остави да престои така 3-4 часа. След това излей получилия се сок и взимай с чаена лъжичка по няколко пъти на ден.
 

 

Хрянът има същото действие. Ако нямаш ряпа под ръка, можеш да изпробваш една стара руска рецепта: в чаша топла вода разбъркай една супена лъжица настърган хрян и една супена лъжица мед.

 

 

Свързани статии:

Няколко елементарни правила за отлично здраве през есента

Полезната гулия изненадва с лечебните си свойства

Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
38% от децата са изложени на тютюнев дим в дома си

38% от децата са изложени на тютюнев дим в дома си

Следваща статия
На какво се дължи неприятното треперене на цялото тяло

На какво се дължи неприятното треперене на цялото тяло

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар