Ряпата е едногодишно или двугодишно зеленчуково растение с кореноплод от семейство кръстоцветни.
Ряпата съдържа ензими, минерални соли, витамини и етерично масло. Консумират се сурови и за направа на салати. Не са подходящи за термична обработка, тъй като месото се скашква.
В миналото ряпата се е отглеждала най-вече като лечебно средство:
- в Средновековието ухапванията от отровни животни били лекувани с ракия от ряпа;
- по време на строежите на египетските пирамиди на робите давали ряпа против различни инфекции
- в народната медицина ряпата е позната като средство срещу кашлица, оплаквания на жлъчката и храносмилането.
Всички тези приложения са потвърдени от съвременната изследователска наука, освен тях са открити и много други ефекти. Ряпата – към нея спадат всички люти корени от семейство кръстоцветни, като бели, червени, черни, жълти, къси или кръгли репи, репички, хрян и дяволски лютият японски зелен хрян „васаби”, който се яде със суши.
Ряпата и нейното лечебно действие:
Ряпата помага на храносмилането
Един от лечебните ефекти на ряпата е стимулирането на жлъчната дейност и оттичането на жлъчния сок. В този процес участват както сяросъдържащите горчични масла, така и горчивите вещества.
Ряпа против кашлица
Лютивите горчични масла в ряпата имат две действия: те блокират размножаването на бактериите и същевременно дразнят вегетативния вагусен нерв, който предизвиква засилено производство на течност в клетките на лигавицата на бронхите. По този начин се постига по-добро откашляне.
Ряпата блокира появата на канцерогени
Ряпата съдържа всякакви количества противоракови средства: глюкосинолати, като горчични масла и индоли, фенолови киселини и флавоноиди. Тези биоактивни вещества стимулират образуването и активността на противоотровните ензими и предотвратяват образуването на опасни канцерогени от първоначално безопасните вещества (например – от нитрит се образува канцерогенният нитрозамин).
Народни рецепти с ряпа в помощ на здравето
При храносмилателни оплаквания, съчетани със запек, помага пресен сок от ряпа – пие си 3 пъти дневно по една малка чашка (приблизително ракиена чаша от 50мл) преди основните хранения.
Старо домашно средство при кашлица, пресипналост и бронхит: издълбай вътрешността на една ряпа, напълни кухината с мед и го остави да престои така 3-4 часа. След това излей получилия се сок и взимай с чаена лъжичка по няколко пъти на ден.
Хрянът има същото действие. Ако нямаш ряпа под ръка, можеш да изпробваш една стара руска рецепта: в чаша топла вода разбъркай една супена лъжица настърган хрян и една супена лъжица мед.
Свързани статии:
Няколко елементарни правила за отлично здраве през есента
Полезната гулия изненадва с лечебните си свойства
Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло
Автор: zdravnitza.com
Коментари