Блог

Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло

Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло

Един от малкото сезонни зеленчуци през зимата е кръмното (или червено) цвекло. И въпреки, че то е естествено заредено с витамини и ценни хранителни вещества, май го подминаваме в търсене на оранжерийни домати и краставици с „пластмасов” вкус. На пръв поглед грудките са неприветливи и кални, но вътрешността е буквално заредена със здраве. Лекият аромат на земя и шума се превъзмогва с лимонов сок в настъргана алена салата от цвекло и моркови или поднасянето му след варене или печене в комбинация с козе сирене, например.

 

Но да оставим кулинарните въпроси и да разгледаме лилаво- червения корен, който за индианците е антидот за анемия, а римляните разчитали на него за сексуална мощ. Ето няколко причини, поради които трябва да го включите в диетата си:

 

Помага за намаляване на кръвното налягане : Според Британската сърдечна асоциация, приемът на зеленчуци, богати на нитрати може да помогне за намаляване на кръвното налягане драстично. Цвеклото е един чудесен източник на нитрати, които се преобразуват в нитрити и азотен оксид. И двете компоненти спомагат за разширяване на артериите и за сваляне на кръвното.

 

Предотвратява образуването на плака и намалява "лошия" холестерол: Цвеклото съдържа големи количества разтворими фибри, флавоноиди и бетацианин – пигментът, който дава червения цвят ( после и на урината!). Като мощен антиоксидант, бетацианинът намалява окисляването на LDL холестерола и не позволява да се отложи върху стените на артериите.

 

Цвеклото е чудесно за бременни майки: Друго невероятно качество на корена е, че той предлага голямо количество фолиева киселина. Фолиевата киселина е важна за бременните майки и неродените бебета, защото тя е основен компонент за правилното формиране на гръбначния мозък на плода.

 

Бори се с остеопорозата: Цвеклото е пълно с минерала силициев диоксид, който е важен компонент  за усвояването на калция.

 

Помага за регулиране на диабета. Цвеклото съдържа захари и може да утоли „жаждата” за сладко на диабетиците тъй като има среден гликемичен индекс.

 

Лекува анемия: Често срещан мит е, че тъй като цвеклото е червеникаво на цвят, може да „замести” загубата на кръв. Все пак има и скрита истина – коренът съдържа много желязо, което помага при образуването на червените кръвни телца.

 

Помага за облекчаване на умора: Разширяването на артериите има и друг ефект – подпомага се правилното транспортиране на кислород до различни части на тялото, което в комбинация с високото съдържание на желязо засилва издръжливостта на човек и намалява умората. Проучване във Великобритания показа , че пиенето на сок от цвекло може да увеличи издръжливостта на човек с 16%. То също така може да помогне правилното функциониране на мозъка и да предотврати появата на деменция.

 

Подобрява сексуалното здраве: Червеното цвекло е известно като „естествена виагра" и присъства в редица древни обичаи. Обяснението отново се крие във високото съдържание на нитрати, които освобождават азотен оксид и така се увеличава притокът на кръв към половите органи ( механизъм, който лекарства като Viagra копират). Друг фактор е, че цвеклото съдържа много бор, което е важно за производството на полови хормони. Така че вместо синьо хапче, пийте червен сок от цвекло!

 

Предпазва от рак: Съдържанието на бетацианин в цвеклото има и друга много важна функция. В изследване, проведено в Университета Хауърд , Вашингтон , е установено, че бетацианинът помага да се забави растежа на тумора с 12.5% при пациенти с рак на гърдата и рак на простатата.

 

Помага при запек и пази стомаха здрав: Поради високото си съдържание на разтворимо влакно, цвеклото е чудесно слабително средство. То очиства дебелото черво и прочиства стомаха.

 

Детоксикация: Холинът (витамин B 4) изчиства от токсини не само черния дроб, но и цялата система при злоупотреба с алкохол и влияние върху обмяната на мазнините и протеините в организма. Ако започнете лечението си с големи дози сок от цвекло изведнъж, може да изпитате и странични ефекти от бурната дезинтоксикация - гадене, световъртеж и обща слабост.

 

Според Д-р Норман Уокър, корифея на лечението със зеленчукови сокове (живял 106 години!) - 100 мл червено цвекло с добавяне на сок от моркови и краставици два пъти на ден има силен лечебен ефект при тежки болести. Но до тази доза се стига постепенно. Профилактично 50-100 мл два пъти седмично е достатъчно.  Ако ви се гади, когато го пиете, пробвайте да го направите като коктейл от сок от червено цвекло, ябълки и изцедени лимони.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.orthokliniek.com
Предишна статия
Пролетни отстъпки за красиви усмивки в Дентална Клиника Д-р Недялкова

Пролетни отстъпки за красиви усмивки в Дентална Клиника Д-р Недялкова

Следваща статия
Лекарствата, поемани от Здравната каса, ще могат да се променят целогодишно

Лекарствата, поемани от Здравната каса, ще могат да се променят целогодишно

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар