Блог

Лекарствата, поемани от Здравната каса, ще могат да се променят целогодишно

Лекарствата, поемани от Здравната каса, ще могат да се променят целогодишно

Отпадат изискванията нови лекарства да се добавят в списъка с тези, които Здравната каса покрива, само веднъж годишно. Според промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от Здравното министерство, Надзорният съвет на касата вече ще определя кога лекарственият списък да бъде актуализиран и това ще се случва според нуждите на пациента и според бюджета на финансовата институция. Това съобщи в интервю за Дарик радио Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб".

 

Тя допълни, че по този начин ограниченията падат и когато Касата има достатъчно средства, няма да се стига дотам, че пациентите да чакат до началото на следващата календарна година, за да започнат да се лекуват.

 

От пациентските организации приветстват някои от промените, посочи Георгиева:

 

„При промените са се вслушали в нашите притеснения и са въвели този списък, по който ще се плащат медикаменти - да има гъвкавост според нуждите на пациента и бюджета на НЗОК. Тази стъпка е много важна - да се прецени на място коя група пациенти имат нужда от тази промяна. Така те няма да чакат до 2015 г., за да им влезе ново лекарство, което е животоспасяващо. Надзорният съвет при нужда ще утвърди и разреши ползването на нови медикаменти".

 

Няма опасност пациенти да останат без лекарства, категорична е Георгиева, в коментар за друга от промените на ведомството, според която Здравната каса ще заплаща само лекарства, за които фирмите дават отстъпки.

 

Преди ден други пациентски организации изразиха притеснение от това, че ако фирмата откаже да даде отстъпка, касата няма да покрие медикамента.

 

„Няма такова нещо, фирмите трябва да дадат отстъпки. Фирмите искат да участват в здравните политики и след като искат това, а не да бъдат приемани като бизнес, трябва да бъдат по-отговорни като част от здравните политики. Те като цяло са отговорни и не мисля, че пациентите като цяло ще останат без лекарства", допълни Георгиева. /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.mdzol.com
Предишна статия
Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло

Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло

Следваща статия
Учете се да властвате над себе си

Учете се да властвате над себе си

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар