Блог

От поста до мръвката, без да опрем до лекаря

От поста до мръвката, без да опрем до лекаря

Освен удоволствие богатата великденска трапеза крие и опасности за здравето ни, особено в съчетание с предшестващите я пости, пише в. Труд. Затова е добре да се знаят няколко основни неща, които ще ни спестят неприятния завършек на празника в болница.

 

“Агнешкото месо е богато на пурини. Това са елементи, които повишават нивото на пикочна киселина в организма - основен фактор за развитие на подаграта, болестта на папите и царете, които не са могли да се въздържат от мръвките. Яйцата и козунакът пък могат да повлияят зле върху нивото на холестерола, ако прекалите с тях”, предупреждава д-р Митко Ригов от Александровска болница, специалист по хранене и диететика.

 

Освен на болни от подагра, прекаляването с великденски гозби може да се отрази зле на здравето и на хора със сърдечно-съдови заболявания, с диабет, с чернодробни, бъбречни или стомашно-чревни болести като гастрит, язва, колит. Преяждането може да увреди жлъчните пътища и да се образуват камъни в жлъчката. Пациенти с високо кръвно налягане са заплашени от хипертонична криза. Увеличаването на холестерола и триглицеридите оказва неблагоприятно влияние и върху хора със сърдечно-съдови заболявания като стенокардия (гръдна жаба) или с прекаран инфаркт.

 

Особено внимателни към месото и яйцата трябва да са и хората с различни алергии. “Ако не го сторят - или ще се изяви алергията им, или ще се появи нова”, предупреждава д-р Ригов.

 

Хората, които са постили, е най-добре да отделят 2-3 дни за постепенно захранване. Препоръчително е да започнат с продукти с ниско съдържание на мазнини като нискомаслени млечни продукти, извара, постни “меса”, за каквито се смятат пилето и рибата.

 

В противен случай от медицинска гледна точка може да се стигне до интоксикация на организма - стомашно-чревният тракт, черният дроб и бъбречната система няма да могат да се справят с опасната ситуация. А и постигнатото телесно и духовно прочистване по време на въздържанието ще бъде заличено.

 

Съветът към всички останали, които не са постили, е да внимават с количествата храна. “Козунакът, агнешкото месо и яйцата силно “подкиселяват” организма. Те “разцентроват” алкално-киселинното равновесие, средата в организма става по-кисела, което не е нормално и здравословно състояние. Неутрализирането се постига с храни като суровите плодове и зеленчуци, тъй като те внасят алкални елементи”, обяснява д-р Ригов.

 

За читателите на “Труд” д-р Ригов изготви примерно меню за празничните дни, с което няма как да се почувствате зле:

Закуска - 1-2 резенчета козунак, прясно или кисело мляко и едно яйце (не прибавяйте примерно сирена и месни продукти към тях, тъй като именно по този начин ще стигнете до преяждане).

Междинна закуска около 10-11 ч - пак резенче козунак или яйце, или плод. Ако човек има проблем с холестерола, да изяде само белтъка на яйцето. Друг вариант е малко ядки.

Обяд - една голяма салата, с която да поддържаме добрия алкално-киселинен баланс. Традиционна за празника е зелената. Преди да я поставите в чинията обаче, оставете я за един-два часа да се накисне в студена вода, за да може водно-разтворимите замърсители като нитратите да паднат. Колко голяма да е салатата - 300 или 400 грама, е въпрос на индивидуална преценка. Който не харесва зелена салата, може да заложи на краставици, белени домати и печени чушки с лук и маслини (ако нямате проблем с холестерола, поставете и едно яйце или само белтъка).

 

Добър избор е, ако след салатата хапнете зеленчукова супа, която също допринася за здравословния алкален превес в тялото. А след това идва ред и на агнешкото, приготвено кой както го харесва. Който не го обича, го замества с пилешко, телешко или каквато мръвка му се хапва.

 

Хората без здравословни проблеми спокойно могат да хапнат агнешкото в комбинация с дроб сарма. Ако обаче страдат от подагра или диабет, да забравят за агнешките дреболии и да гарнират месото със задушени зеленчуци.

 

След толкова обилния обяд оставете десерта за следобедна закуска. Той може да е под формата на сладолед, крем брюле, лека торта или друг крем.

 

Вечеря - салата със задушени зеленчуци или само зеленчуково ястие. Ако не можете без месо, вземете парче печено.

 

Съветът към хората с някакъв здравословен проблем е на празничната великденска трапеза да пият бира или вино. За останалите няма проблем да си сипят ракия или друг концентриран алкохол, разбира се, в умерена доза.

 

Още статии:

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

Как да си отгледаме здравословен джинджифил у дома

Киноа – храна на 2013

 

Не е добре по време на обяда да се пие много вода, а чаша преди или след него (около час по-рано и по-късно). Докторите отричат и навика да се пие по една глътка на всяка хапка.

 

Избягайте от умората със сутрешен фреш

 

Няма как никога да не сте си правили фреш. Прясно изцеденият сок със сигурност зарежда с енергия, а и е страшно полезен. Може да тонизира организма за целия ден и дори ще помогне в процеса на прочистване, ако сте на диета преди лятото.

 

Класика в жанра - портокалов сок, но без часовников механизъм. Във фреша от жълтия плод има толкова много витамини и минерали, че ако редовно го приемате, може да стоите далеч от доктора. Освен това в портокала се съдържа и пектин, който създава усещане за ситост.

 

Разбира се, към портокала може да добавите и всеки плод, който имате под ръка в хладилника. Много полезен е лимонът, който е богат на витамин С. Грейпфрутите пък са богати на фосфор, калий, калций, натрий, магнезий и желязо. Вкусът може да се омекоти, ако добавите и сок от ябълка. В този плод има витамин А и Е, бета-каротин, витамин B и C, калий, магнезий и фосфор, както и пектин, който спомага за намаляването на "лошия" холестерол.

 

Полезни, но по-малко вкусни, са зеленчуковите фрешове. Зелето например съдържа витамин U, има успокояващ ефект и заздравява лигавицата на стомаха. Фрешът от зеле подпомага обмяната на веществата и изчиства организма от шлаки и токсини, но не се препоръчва при заболявания на бъбреците и червата.

 

Ако към изцедената течност добавите и малко сок от моркови и от магданоз, ще се получи прекрасна комбинация.

 

Морковите са богати на бета-каротин, витамини В, С и К, калий, калций, фосфор, цинк, алуминий, натрий, магнезий и желязо. Сокът от моркови укрепва кръвоносните съдове и е полезен за нормализиране на храносмилането.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.zafercetinoz.com
Предишна статия
Кафето намалява риска от цироза

Кафето намалява риска от цироза

Следваща статия
Наздраве, но със здраве

Наздраве, но със здраве

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар