Блог

Възход на сезонните алергии през пролет 2014!

Възход на сезонните алергии през пролет 2014!

Ура – пролет! Прекрасно време на годината, когато температурата започва да се покачва и всичко разцъфва. Ужас – пролет! Пролетна умора и началото на сезона на алергиите -течащ нос, сърбящи очи и постоянно кихане. Въздухът е пълен с полени и около 25 % от нас ще изпитат някакъв дискомфорт (който не е задължително алергия)!

 

Хората наследяват определена генетична склонност към алергии и тенденцията се предава от родители на деца. Тялото ни има имунна реакция при среща с алергени и формира специфични антитела (наречени имуноглобулини ), които са разположени в клетките на очите, носа, белите дробове и кожата. Когато те влезнат в контакт с даден алерген , организмът реагира чрез освобождаване на химикали, наречени хистамини , което води до алергична реакция.

 

Медиците в САЩ и Канада предупреждават, че алергиите през пролет 2014 ще са във възход.  Редица фактори като климатичните модели помагат да се предвиди колко силен ще бъде сезонът на алергиите, обяснява президентът на Американския колеж по алергология, астма и имунология. Какво допринася за тежестта на сезонните алергии:

 

  • Промяната в климата - последните проучвания показват, че нивата на прашец постепенно се увеличават всяка година. Част от причината за това се дължи на променящия се климат. По-топлите температури и меката зима предизвикват растенията да започнат производство и освобождаване на цветен прашец по-рано, което удължава сезона на пролетните алергии. Дъждът и вятърът  смесват полени и плесен във въздуха, засилвайки симптоми на страдащите.

 

  • Хигиенна хипотеза - Тази теория предполага, че срещата с бактериални продукти от селскостопански животни (и дори кучета) през първите няколко месеца от живота на човек, намалява или забавя появата на алергии и астма. В развитите страни това се случва все по-рядко, което отчасти обяснява увеличаването на алергиите в световен мащаб.

 

  • Алергия – модната дума. Течащ нос, кихане и сърбеж в очите не означава непременно, че страдате от алергия! За целта тя трябва да бъде диагностицирана с тест и консултация с алерголог. Оказва се, че повишената информираност  може да е „причина” повече хора да мислят, че имат алергия, отколкото е истина.

 

Лекарствата без рецепта могат да се справят с леките алергични симптоми, но те имат и различни странични ефекти, като например трудности в концентрацията , раздразнителност и нарушения на съня. Избягването на алергените и използването на предпазни средства като очила са част от мерките за справяне с проблема. Ако сте доказано алергични към пролетните полени и планувате разходка, пикник или работа в градината, добре е да приемете вашите противоалергични лекарства (като антихистамини) предварително.

 

Ако най-новите медикаменти, продавани без рецепта, не ви помагат, потърсете консултация с алерголог. Възможно е да се приложи имунотерапия,  известна като „противоалергична ваксина”. Тя действа като излага имунната система на малки количества алергени. С времето и с увеличаващите се по-големи дози тялото се научава да не разпознава алергена като чужд нашественик и си изгражда търпимост към него.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: nourishmedicine.com
Предишна статия
409 чужди доктори от 36 държави практикуват медицина у нас

409 чужди доктори от 36 държави практикуват медицина у нас

Следваща статия
Doctiming.bg вече предлага on-line запазване на час при 218 лекаря

Doctiming.bg вече предлага on-line запазване на час при 218 лекаря

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар