Блог

409 чужди доктори от 36 държави практикуват медицина у нас

409 чужди доктори от 36 държави практикуват медицина у нас

Все по-нарастващ брой чужди лекари се грижат за българските пациенти. Според справка на централния регистър на БЛС (Български лекарски съюз), изготвена специално за в. „Преса", 409 доктори от 36 държави практикуват медицина у нас. Същевременно българските лекари масово напускат страната, привлечени от атрактивни оферти за работа в западни клиники. Около 500 наши медици всяка година стягат куфари за Англия, Ирландия, Германия, франция, Белгия, Холандия, а още толкова ходят по заместване или оперират през уикендите в чужбина. Тази тенденция оставя ниша в страната ни за доктори от Русия, Близкия изток и Африка.

 

България е най-привлекателна за македонските лекари, които са над 90 и са разпръснати в различни градове. Руските медици също не са малко - 51. Третата позиция се държи от индийските доктори, които са 38. През последните шест месеца у нас са дошли и над 20 сирийски лекари. Да практикуват в България са избрали и 29 доктори от Иран, 27 от Украйна, 24 от Гърция, 23 от Нигерия, 18 от Румъния и 10 от Полша. У нас работят по трима лекари от САЩ и Кувейт и един специализант по кардиология от Великобритания. Лекуват ни и доктори от екзотични страни като Бангладеш, Йемен, Тунис, Алжир, Афганистан и Виетнам.

 

Повечето от чуждите специалисти са завършили медицина у нас, женени са за българки или използват страната ни за трамплин към Германия, Великобритания и франция. Най-много от тях са джипита и доктори в Бърза помощ. Другата атрактивна специалност е кардиологията, която е хит и сред родните медици. Голяма група чужденци са специализанти у нас.

 

Според председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов страната ни ще изпитва все по-остра нужда от попълнения в бели престилки от Азия и Африка, тъй като българските доктори бягат от страната веднага след като завършат, пише в. "Преса". /КРОСС/

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.turisfera.com
Предишна статия
Лекари от Пирогов вече прегледаха 40 човека в първия ден от кампанията "Пролетни кардиологични дни в Пирогов"

Лекари от Пирогов вече прегледаха 40 човека в първия ден от кампанията "Пролетни кардиологични дни в Пирогов"

Следваща статия
Възход на сезонните алергии през пролет 2014!

Възход на сезонните алергии през пролет 2014!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар