Блог

Как да опазим бъбреците си здрави

Как да опазим бъбреците си здрави

Впечатляващ факт - през малките бъбреци  преминава около 1500– 2000 литра кръв дневно. Не го припомням, за да се подготвите за телевизионно състезание с джакпот, а за наблегна, че бъбреците имат по-значима функция от самоцелното (на пръв поглед) производство на урина.  Всъщност те имат пет критични функции:

  • Бъбреци поддържат кръвта чиста чрез филтриране на отпадъчните продукти и премахването на тези отпадъчни продукти от тялото като урина.
  • Бъбреците спомагат за поддържане на подходящ баланс на течности  в тялото.
  • Бъбреците отделят хормон, наречен еритропоетин , който е отговорен за стимулиране на производството на червени кръвни клетки в костния мозък.
  • Бъбреците произвеждат един ензим, наречен ренин , който регулира кръвното налягане .
  • Бъбреци преобразуват витамин D в най-активната му форма.

 

Как успяват да се справят със задачите? С всеки удар на сърцето, големи количества кръв се доставят до бъбреците направо по бъбречните артерии. Кръвта се разпределя до 2-3 милиона микроскопични преработвателни единици на бъбреците – нефрони. Във всеки нефрон има специализирани легла на капилярите ( най-малките кръвоносни съдове), наречени гломерули, който филтрират кръвта. Процесът е сложен, но една пета от кръвта, която преминава през бъбреците, се проверява от гломерулите. Те отделят филтрат с отпадъчни материали, вода, хлорни йони, натриеви йони , бикарбонат йони, глюкоза, калиеви йони, урея, пикочна киселина и протеини. Около 99 % от филтрата се абсорбира отново в кръвта и само 1% се превръща в урина ( 1-2 литра дневно). Обратната абсорбция поддържа състава на течности в организма и нивото на рН.

 

Накратко: 2000 литра кръв – 2 литра урина! Кипи неспирен труд, което означава, че био филтрите имат нужда от профилактика! Но двата малки органа не са просто водопроводни тръби, които могат да се промият чрез по-големи количества вода. Ако искате да се предотвратите заболяване на бъбреците с напредване на възрастта, основен приоритет трябва да бъде избягване на ненужното им натоварване на бъбреците и други органи с отпадъци за елиминиране.

 

Как да стане това?

 

Храненето с повече протеини води до по-голямо натоварване на бъбреците, които трябва да филтрират продукт на метаболизма им – азот или урея в кръвта (Нормалните стойности на урея в кръвта са 2.1–7.1 mmol/l или 6–20 mg/dl). Тази повишена натовареност може да допринесе за преждевременно износване на гломерулите в бъбреците. Ако спазвате протеинова диета, за да регулирате кръвната захар или да отслабвате, не забравяйте, че по този начин натоварвате и увреждате бъбреците.  Ако имате проблеми с тях, се обърнете за консултация към нефролог или уролог.

 

Може да полагате допълнителни грижи за бъбреците, освен да приемате достатъчно течности, като наблегнете на няколко полезни храни:

 

Червените боровинки помогат на бъбреците да избегнат инфекции като пречат на бактерии да се прилепват по пикочния тракт. Незалепващите ползи от пиене на сок от червени боровинки започват в рамките на два часа и може да продължат до 10 часа ( и според телевизионна реклама правят Ани щастлива, защото няма цистит). Проучване през 2003 година установява, че участниците, които консумирали сок от червена боровинка имали по-ниски концентрации на калциев оксалат (виновник за камъни в бъбреците) в урината си в сравнение с тези, които пиели вода. Изследователите заключили, че сокът от червени боровинки може да предложи защита срещу образуване на бъбречни камъни.

 

Краставиците са с високо водно съдържание зеленчуци , които предлагат полезни свойства за здравето на бъбреците. Краставиците помагат за предотвратяване на излишната пикочна киселина, която може да доведе до образуване на камъни. Тяхното високо съдържание на калий ги прави полезни за регулиране на здравословно кръвно налягане – друг враг на нефроните.

 

Диета с високо съдържание на фибри също може да предпази от образуване на бъбречни камъни, според Медицинския център на Университета Мериленд. Фитатите (фитинова киселина) във фибрите предотвратяват образуването на калциев кристал.

 

Магданозът предлага диуретични ползи и може да подпомогне преминаването на камъните или предотвратяване на образуването им. Съединението миристицин в магданоза увеличива производството на урина, което помага за изчистване на камъни и кристали. Бактериите по пикочните пътища също се „отмиват, което прави инфекциите по-малко вероятни.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.123rf.com
Предишна статия
Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

Развенчаният мит за кариеса – възможно ли е да възстановим зъбите си сами?

Следваща статия
Здравната каса отпуска 190 хил. лв. за асистирана репродукция

Здравната каса отпуска 190 хил. лв. за асистирана репродукция

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар