Информацията, която Doctiming публикува за джинджифила, провокира невероятен читателски интерес. Търсенето на модерни био алтернативи за здравето се оказва приоритет за съвременните хора. Тъй като редица от коментарите бяха свързани с това как да се снабдим с пресен джинджифил, днес ще разширим знанията за вълшебния корен с кратък курс за лесното му и атрактивно домашно отглеждане!
Преди да сложим ръкавици и се заровим в пръстта, бих искал да подкрепя твърденията в предишната статия с още доказателства на базата на изследвания върху джинджифила от престижни научни центрове.
Джинджифилът намалява възпалението на дебелото черво, което е предшественик на рак на дебелото черво Изследване, проведено в Университета на Мичиган, установява, че прилагането на ароматния корен е намалило значително възпалителните маркери в дебелото черво при доброволни участници в рамките на един месец.
А проучване, включващо 74 доброволци, проведени в университета на Джорджия установява, че ежедневният прием на суров джинджифил намалява с 25 % болките в мускулите, предизвикани от физическо усилие.
Приемът на джинджифил в комбинация с лекарства против повръщане може да намали гаденето, породено от химиотерапия с 40%, според проучване на Университета в Рочестър. Резултатите от изследването са представени от Американското дружество по клинична онкология . На научна среща на дружеството се съобщава, че ракови клетки на яйчника, които са изложени на прах от джинджифил, умират в лабораторни условия.
От Колумбисйкия университет съобщават, че пречистени компоненти на джинджифила могат да работят в синхрон с β -агонисти, за отпускане на гладката мускулатура на дихателните пътища при пристъп на астма.
Парацетамолът се продава без рецепта, но той може сериозно да увреди черния дроб. Учени от Националния изследователски център в Египет установяват, че джинджифилът може да предотврати чернодробни увреждания и да намали оксидативния стрес по начин, сравним с този на витамин Е. Комбинирана терапия от джинджифил и ацетаминофен (парацетамол) се препоръчва особено в случаи с чернодробно нарушение.
Джинджифилът може да помогне за намаляване на симптомите на болезнена менструация. Изследователите в Иран открили, че 82,85% от жените, приемащи капсули джинджифил съобщили подобрения в болковите симптоми, в сравнение с 47,05% от тези на плацебо групата.
Обнадеждаващи проучвания за положителния ефект на джинджифила има и при лечение на хипертония, мигрена и редица други разпространени заболявания.
Вълнуващо е да отгледате собствен джинджифил у дома (и не е толкова сложно!). Идеалното време е ранна пролет. Като за начало ви трябва здрав и пресен корен от джинджифил, който може да намерите лесно в хипермаркетите. Още по-добре е, ако вече около вас има запален градинар с пресна продукция. Колкото повече разклонения има коренът, толкова растения ще пораснат от него. Подберете плътен, сочен корен с „очи” или здрави пъпки, които да пораснат! Ако ще засаждате в градината, трябва да знаете, че джинджифилът не обича директно силно слънце, студ и вятър! Може да го засадите и у дома –съдът може да е плитък, но задължително трябва да е достатъчно широк – поне два пъти трябва да покрива площта на корена на джинджифила, за да могат после корените да се разполагат на широко. Осигурете добър дренаж. Пръстта трябва да е изключително богата (може да се добави тор), да е рохкава, постоянно влажна, но не прогизнала! Самото засаждане трябва да е почти повърхностно – едва една трета от самия корен трябва да се покрие с почва. Точно защото растението обича влагата, не трябва да забравяте да го поливате поне веднъж на ден. Появата на разклонения започва след 2-3 седмици. Тогава може да го пресадите в градината ( по желание). После са нужни около 7- 8 месеца растението да се развие. Със застудяването листата започват да умират – тогава може да извадите разклонилия се корен или може да отчупите от него само нови секции – колкото и когато ви е необходимо. Идеалният вариант е да оставите растението да се развива около 2 години, за да образува солидна грудка, от която може да кършите лесно материал. Цветовете на джинджифила, който се използва в кулинарията, не са нещо особено и се появяват след няколко години. Има сортове, които се отглеждат предимно заради изключителната си красота, когато цъфтят.
Коментари