Блог

Отслабване с 10 кг сваля кръвното

Отслабване с 10 кг сваля кръвното

Ако сте затлъстели и отслабнете с 10 килограма, това ще понижи горната граница на кръвното ви (или систолното налягане) с до 20 mm/Hg. Не само това, но и ще подобри отговора на организма към приеманото медикаментозно лечение. А понижаването на систолното налягане с 12 mm/Hg за 10 години спасява от смърт един на 11 лекувани пациенти.

 

Това съобщи вчера за „Труд“ проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония, ден преди Световния ден за борба с хипертонията. Специалистката допълни, че всеки втори български мъж (точно 45%) и всяка трета жена у нас (32,4 на сто), които са на възраст между 30 и 60 години, са с наднормено тегло. Още по-тревожно е, че 40 на сто от децата ни между 5 и 17 г. имат излишни килограми, а затлъстяването е рисков фактор №1 за артериалната хипертония. По тази причина високото кръвно налягане застига 6 пъти по-често дебелите хора в сравнение с тези, които имат нормално тегло. Установено е, че хипертониците у нас са 55% от възрастните, докато в ЕС средно те са 30-45 на сто.

 

„Затлъстяването се свързва с урбанизацията, с нездравословния начин на живот, при който се наблюдава прехранване, с намалената физическа активност и с психо-социалния стрес. Така се стига до т. нар. хронично състояние на позитивен калориен баланс, което води до натрупване на излишна мастна тъкан не само подкожно, но и около жизненоважните органи - сърце, кръвоносни съдове, бъбреци“, обясни проф. Торбова.

 

Затова първата стъпка към по-добро здраве е свалянето на излишните килограми, докато коремната обиколка на мъжете падне минимум на 102 см, а при жените - на 88 см.

 

Утре по повод световния ден Българската лига по хипертония заедно с държавни, бизнес и неправителствени организации ще отвори пунктове в София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен, Бургас, Благоевград и Варна. В тях лекари ще извършват безплатни консултации за хипертоници и пациенти с метаболитен синдром, ще се измерват коремната обиколка и кръвното налягане, ще се отчита предсърдното мъждене.

 

Свързани статии:

Рецепта чудо за сваляне на високо кръвно налягане

Рецепта за високо кръвно на проф. Мермерски

Как високото кръвно поврежда мозъка и паметта

Естествени лекове за хипертония, които бързо понижават кръвното налягане

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Премахнете всички отрови от тялото си със зеолит

Премахнете всички отрови от тялото си със зеолит

Следваща статия
Чудесна напитка с брюкселско зеле за болни от диабет

Чудесна напитка с брюкселско зеле за болни от диабет

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар