Блог

Кориандър – мощен антиоксидант, пречиства организма

Кориандър – мощен антиоксидант, пречиства организма

Освен за предпочитания й вкус, подправката кориандър (Coriandrum sativum) е използвана в миналото, а и сега за лечебни цели за най-различни здравословни състояния. Родината му е Мала Азия. Днес е разпространен и се отглежда в Северна Африка, Европа и Азия. То е високо до 70 см с бели цветове. Горните листа са пересто насечени с тънки дялове, а долните са перести с яйцевидна или кръгла форма.

 

Полезни съставки

Основните вещества в него са калций, калий и фосфор; етерични масла, танини, терпени, линалол, пентосани и пигменти. В по-големи количества има витамин А и К, а в по-малки – С, Е, някои от В-групата.

 

Ползи за здравето от кориандър

Още в далечното минало той е бил използван за успокояване на храносмилателната система, срещу газове, облекчава и дори понякога успешно се справя с гастрит, язви на дванадесетопръстника и стомаха, успокоява болката, увеличава апетита, подобрява перисталтиката. Действа като силен антиоксидант и поради това пречиства организма, антисептично, тонизиращо, поддържа добри нива на холестерола, кръвната захар, полезен е за нормализиране на кръвната захар.

 

Употреба

Подправката кориандър се слага в основни ястия, супи, салати и десерти. Използва се бисквити, сосове, за овкусяване на хлебни изделия, растителни пастети. Семената му и зелените части могат да се слагат в оризови ястия , зеленчукови супи и други. Зелените части обаче е добре да добавяте с края на топлинно обработените храни, за да се запазят качествата на полезните им съставки.

 

Сокът на подправката кориандър също се използва за здравни нужди. Той се препоръчва при диабет, безплодие, аутизъм, колит, инфекции, за хора страдащи то популярните сега автоимунни заболявания. Дори при заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, синдром на Турет и парализа на Бел.

 

Кориандър смесен с куркума по половин супена лъжица, е полезно да се взема при главоболие, запек, стомашни болки, от пушачи, от хора работещи в запрашена среда и лош въздух като миньори, бояджии, обущари и други.

 

Свързани статии:

Как да се пречистим от тежки метали с кориандър

Най-големи ползи и странични ефекти от употреба на семена от кориандър

Топ 4 лечебни билки, с които да готвите

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
С кокосово масло срещу диабет, Алцхаймер и наднормено тегло

С кокосово масло срещу диабет, Алцхаймер и наднормено тегло

Следваща статия
Лечение на колит с билки и зехтин

Лечение на колит с билки и зехтин

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар