Блог

Изследвания показват, че черният боб е една от най-здравословните храни на планетата

Изследвания показват, че черният боб е една от най-здравословните храни на планетата

Всички сме чували за важността да включваме ярко оцветени пресни зеленчуци и плодове в нашата диета, и как консумацията им ни дава огромна подкрепа за здравето – това е безспорно вярно. Въпреки това, в стремежа си да пълним нашите колички за пазаруване в пътеката за продукти, трябва да отделим няколко минути, за да се запасим и с някои зърна, по-специално черен боб.

 

Направени са някои обещаващи изследвания, които показват силата на черния боб, когато става въпрос за борба с възпалението, предотвратяване на рак и сърдечно-съдови заболявания, предпазване от наддаване на тегло и затлъстяване, както и отлична поддръжка за храносмилателното ни здраве.

 

Тъмният цвят на черния боб е изненадващ източник на мощни хранителни вещества

 

Проучванията показват, че тъмното покритие на черния боб е мощен източник на три важни флавоноиди: делфинидин, петунидин и малвидин. Тези важни вещества имат супер-висока антиоксидантна активност.

 

Черният боб е чудесен източник на протеин

 

Само една чаша черен боб има невероятните 15 грама протеин! Освен това, в тези вкусни бобови растения няма наситени мазнини, те са постен протеин на растителна основа, който може да се ползва от вегани, вегетарианци и невегетарианци.

 

Този зареден с протеин боб ви дава по-дълго чувство за ситост, което може да ви помогне да се чувствате добре през целия ден.

 

Ако искате да добавите здравословни фибри към вашата диета, да подкрепите храносмилателното здраве и да намалите риска от рак на дебелото черво, помислете за черен боб

 

В света на здравословните източници на фибри, не можете да получите нещо много по-добро от черен боб. В допълнение, проучвания показват, че той е добър за храносмилателната ни система, особено за дебелото черво.

 

Чрез добавяне на тези вкусни зърна към вашата диета, можете да намалите риска от рак на дебелото черво. Фибрите и устойчивото нишесте в зърната са източникът на тази защита, защото тялото не храносмила нишестето, тялото ви произвежда бутират за подпомагане на храносмилането – а това е съединението, което е доказано, че предотвратява рак.

 

Искате да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания? Добавете черен боб към вашата диета, за да стимулирате сърдечното здраве

 

Както бе споменато по-горе, черният боб е отличен източник на фибри – а фибрите са мощен борец срещу сърдечно-съдови заболявания, заедно с неговите мощни хранителни вещества като фолиева киселина, калий, витамин В6 и фитонутриенти.

 

Фибрите помагат за намаляване на холестерола, а В6 и фолат отблъскват хомоцистеина, който в излишък може да увреди кръвоносните съдове. Всичко това означава, че черният боб е мощен източник на здравословни за сърцето хранителни вещества! Дори още по-добре, черният боб е невероятно евтин – това го прави една от най-добрите здравословни храни на изгодна цена. Самата многофункционалност на тази скромна бобова култура е невероятна – има толкова много начини, по които можете да го използвате в храните!
 

Свързани статии:

Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол

Бобът – източник на витамини, минерали, протеини

Черните храни спасяват бъбреците

Петнадесет храни, които подобряват работата на сърцето

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Как сами да си бъдем лекари?

Как сами да си бъдем лекари?

Следваща статия
Лечебни растения, използвани от индианците

Лечебни растения, използвани от индианците

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар