Блог

Фолиева киселина от природата. Броколите гонят рака и спират туморите

Фолиева киселина от природата. Броколите гонят рака и спират туморите

Голямата слава на броколите идва от няколко факта. На първо място, те съдържат големи количества витамини С и К, бета-каротин, фолиева киселина и витамини от групата В (В1, В2, B3, B6). Богати са и на калций, желязо, магнезий, калий и цинк. С този състав те надминават не само всички свои роднини, но излизат на челните места сред всички храни в света. Изключително подходящи са и за бъдещи майки, защото съдържат най-важните витамини и минерални вещества, необходими през бременността, и то в напълно натурална форма.

 

Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество, от една страна, предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи). От друга страна, спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.

 

Въпреки своите незаменими свойства обаче, броколите са известни и като едни от най-омразните зеленчуци за малките деца. Те не се интересуват от това, колко полезна е дадена храна, а от това дали им е вкусна. Лошата слава на броколите в това отношение обаче се дължи най-вече на неправилното им приготвяне. С подходящата кулинарна обработка, те се превръщат в едни от най-вкусните блюда.

 

Една от най-полезните храни в света

 

Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук остава в сянката на своя най-близък роднина карфиола и на други представители на семейството си – зелето и ряпата. Причина за това е фактът, че броколите не присъстват в традиционната българска кухня.

 

Интересно е обаче, че историята на този зеленчук започва съвсем наблизо – на територията на днешна Турция, където е култивиран за пръв път. В Европа прониква не по преките пътища, а по море до Италия, тогава център на Римската империя. Там бързо става любима храна на римляните, а през следващите 2000 години популярността му не напуска тези земи.

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
blog.quieroeco.com
Предишна статия
Шоколадът, ягодите и червеното вино пазят от диабет

Шоколадът, ягодите и червеното вино пазят от диабет

Следваща статия
Малината - една пренебрегната билка

Малината - една пренебрегната билка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар