Блог

Бобът – източник на витамини, минерали, протеини

Бобът – източник на витамини, минерали, протеини

В България бобът може да мине за национално ястие, тъй като често присъства на нашата трапеза. Оказва се, че е познат на човечеството още от древни времена. Не само заради вкусовите му качества, но и заради здравословните ползи от неговата употреба, боб се хапва на всички континенти.

 

Използва се при правенето на козметика, дори се използва като лекарство. По-специално за този продукт е, че съдържа аргинин. Това вещество е много полезно за хора с диабет. Използването на хранителните зърна помагат за намаляване на нивата на кръвната захар, поставяне на метаболитните процеси в инсулиноподобен ефект на тялото. Също така е полезно за диабетици да се смесва боб и листа от боровинки. Бобът е в състояние да осигури успокояващ ефект върху нервната система. Антибактериалните му свойства предотвратяват зъбен камък.

 

Подходящ е за консумиране за хора болни от туберкулоза, атеросклероза, заболяване на сърдечно-съдовата система и хипертензия. Високата концентрация на минерали, витамини, протеини, могат да бъдат отнесени към боба в категорията на медицински и хранителни продукти. Особено ценни са ястия от фасул през пролетта – зимния период, когато продуктите, консумирани от хората са с много намалено ниво на витамини. Самото ядене помага да се нормализира секрецията на стомашния сок, да се разтварят камъни в жлъчката. Антимикробните свойства на зърната придават благоприятен ефект върху хода на възпалителни заболявания на черния дроб.

 

Свързани статии:

Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол

Варивата - безценните зрънца на трапезата

8 ползи от приема на фибри

25-те най-полезните храни: една възможна класация

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чудодейната тибетска гъба кордицепс лекува рак

Чудодейната тибетска гъба кордицепс лекува рак

Следваща статия
Храни за подобряване на настроението и енергията

Храни за подобряване на настроението и енергията

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар