Блог

Варивата - безценните зрънца на трапезата

Варивата - безценните зрънца на трапезата

Варивата са едни от първите, култивирани от човека растения. Бобовите култури (боб, леща, грах, нахут) са леснодостъпен и богат източник на ценни хранителни вещества. Не е случайно, че те са част от нашата националната кулинарна традиция. 
 

Хранителни свойства
 

Варивата съдържат белтъчини, въглехидрати и фибри, като в същото време имат ниско съдържание на мазнини и калории. Богати са на витамини от групата В, калий, фосфор, магнезий и желязо. Важна особеност е, че протеинът в бобовите култури не е пълноценен т.е. някоя от есенциалните аминокиселини, необходими за синтезирането на протеин, липсва или е в намалено количество. Затова е важно варивата да се комбинират със зърнени храни (ориз, просо, киноа, елда и т.н.), за да се гарантира синтезирането на пълноценен протеин. Комбинирането може да стане в рамките на деня, а не непременно в рамките на едно хранене.
 

Боб
 

Той е трудносмилаема храна, заради голямото съдържание на целулоза. Освен това е с много висока хранителна стойност: белтъчини — 23,3%; въглехидрати — 55,5%; вода — 11,2% и мазнини — 1,5%; добър минерален и витаминен състав. Ако се занимавате редовно с фитнес, то бобът е вашата храна! Протеините, които съдържа, са от голямо значение за мускулната активност. Не бива да пренебрегваме и другите полезни качества на зрелия фасул: намалява нивото на кръвната захар, укрепва ставите и има диуретично действие. Известни са над 200 вида боб. Бобените зърна са с бъбрековидна или кръгла форма и може да са с различен цвят – бял, черен, червен, жълт, шарен и др.        
 

Леща
 

Лещата е един от най-вкусните източници на фолат, по-широко известен като фолиева киселина или витамин В9. Една чаша сварена леща осигурява 90% от необходимото ни дневно количество В9. Отличен източник е на фибри, витамини от групата В и минерали. Особено полезна е при анемия, заради богатото съдържание на желязо. Сортовете леща се разделят на дребни и едри, а цветът им може да бъде кафяв, червен, розов, зелен, оранжев, жълт, дори черен.
 

Салата с черна леща
 

Продукти:

  • 1 чаша черна леща
  • 1 малка глава лук
  • 1 голям домат
  • 1 връзка магданоз
  • 1 малка краставица
  • 2 супени лъжици каперси


За дресинга:

  • сокът от един лимон
  • 1 супена лъжица дижонска горчица
  • 1 чаена лъжица хималайска сол
  • 2-3 супени лъжици зехтин

 

Лещата се накисва предварително за няколко часа във вода и се сварява. Когато е достатъно омекнала (обикновено 20-25 минути), се измива със студена вода, за да спре процесът на готвене. Останалите зеленчуци се измиват и нарязват на ситно – добре е всички съставки на салатата да са с приблизително еднакъв размер. Зеленчуците и сварената леща се смесват в дълбока купа. Всички продуктите за дресинга се смесват и се рабъркват до получаване на еднородна смес. Дресингът се добавя към салатата и всичко се разбърква добре.

 

Грах
 

За разлика от останалите варива, суровият грах е богат източник на витамин С. Съдържа също витамини от групата В, минерали и фибри. Пресният грах е лесносмилаем и ускорява чревната перисталтика. Познати са над 1000 сорта грах.

 

Соя
 

Соята е "царицата на варивата". Родината й е Китай, а в Европа добива популярност едва в края на XVІІІ век. В химичния й състав влизат различни хранителни вещества – белтъчини, лецитин, омега-3 мастни киселини, витамини, минерали, скорбяла, изофлавоноиди, фитоестрогени. Заради незамените аминокиселини, които съдържа, сравняват соята с животинските протеини. В същото време е богата на лесноусвоими растителни мазнини и сравнително бедна на въглехидрати. 
 

Високата й хранителна стойност прави соята задължителна част от менюто на активните спортисти, бременните жени и хората, подложени на непрекъснат стрес. От нея се произвеждат тестени изделия, соеви кълнове, соево мляко, соево сирене (тофу). В соевите кълнове наскоро е открита съставката "генистеин", която предотвратява развитието на ракови клетки. Соята също така подобрява кръвообращението и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
 

Нахут
 

Нахутът е известен още като леблебия и сланутък. Изключително богат на минерали като Калций, Желязо, Магнезий, Фосфор, Калий, Натрий, Цинк, Мед, Манган, Селен, а също така на Витамин В1, В2, В6, В9, РР, А. Леблебията има нисък гликемичен индекс, това я прави отлична диетична храна и подходяща за хора, които искат да отслабнат.

 

Още от древността нахутът се е използвал и като лекарство – предполагало се, че влияе благотворно на дейността на стомаха. Смятало се е, че компреси от млади растения лекуват възпаления, язви, ракови образувания, подобряват цвета на кожата, предпазват от кожни заболявания и унищожават брадавици. Нахутът е смятан за афродизиак и е бил използван като такъв както от древните египтяни, така и от арабите.

 

Свързани статии:

Хумус – нахут и сусамов тахан

Нахут, леща, боб намаляват лошия холестерол

10 храни за здраве и дълголетие през зимния сезон

Ползите от граха за вашето здраве

Хапвайте тези храни за по-големи гърди

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кои са храните, които нарушават метаболизма ви и ви карат да дебелеете?

Кои са храните, които нарушават метаболизма ви и ви карат да дебелеете?

Следваща статия
Имунитетът при децата: 5 начина да го стимулираме

Имунитетът при децата: 5 начина да го стимулираме

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар